Afbeelding

Restauratie interieur Schildkerk is in volle gang

Algemeen

RIJSSEN - In hartje Rijssen staat al eeuwen de Schildkerk, in de volksmond ook wel Grote Kerk genoemd. De laatste verbouwing werd gepleegd in 1925. En omdat het interieur gedateerd was zijn een aantal jaren terug voorbereidingen getroffen voor de restauratie van het interieur van dit rijksmonument. Er is een bouwteam samengesteld uit het college van kerkrentmeesters, de koster en de beheerder van de Schildkerk.
Voor de hele projectbegeleiding en voor advisering is de Stichting Behoud Kerkelijke gebouwen in Overijssel-Flevoland er bij gevraagd. Tijdens deze voorbereidingsperiode is intensief overlegd met de gemeente Rijssen-Holten en het Oversticht over de Schildkerk als historisch erfgoed. Zo is op advies van het Oversticht een kleurhistorische inventarisatie uitgevoerd in de kerk. Dit advies vormt de basis voor de kleurkeuzes die gedaan zijn.
2 januari is gestart met de werkzaamheden. Eerst zijn de stoelen verwijderd en ander los meubilair, de lampen en de luidsprekers zijn gedemonteerd. Tijdens de opslag van het meubilair wordt alles nagekeken en zo nodig gerepareerd. Ook is in de eerste week het orgel ingepakt om te voorkomen dat er stof in komt. Aan het einde van week 1 is in de kerk een steiger gebouwd om de gewelven te kunnen schilderen. Het schilderwerk van de muren en de banken wordt uitgevoerd door leerlingen van de schildersvakschool onder leiding van een ervaren leermeester. Het stucwerk dat door de bouw van het gemeentehuis was beschadigd is weer gerepareerd. De plafonds, gewelven en bogen zijn geschilderd zodat het steiger weer kon worden verwijderd.
In maart worden de kansel, het doophek en de Herenbank gerestaureerd. Om deze bank de uitstraling terug te geven die hij verdient wordt de vaste bank die voor de Herenbank staat weggehaald. Daardoor ontstaat ook nog eens een behoorlijke ruimte zodat rolstoelgebruikers gemakkelijker kunnen binnenkomen. Bij het verwijderen van de banken voor de Herenbank kwamen ook nog enkele oude grafstenen tevoorschijn. Deze worden schoon gemaakt en met een glasplaat afgedekt zodat ook dit stukje historie van de Schildkerk weer zichtbaar wordt.
Al het timmerwerk, tegelwerk, elektra enzovoort wordt door vrijwilligers uitgevoerd net als al het bij komende werk rond het ontruimen, schoonmaken en weer inrichten van de kerk. Zodra het schilderwerk helemaal is afgerond worden de banken beneden van zitkussens voorzien.
Als alles volgens planning verloopt wordt het werk op 31 maart opgeleverd. De week daarna wordt door vrijwilligers de kerk weer schoongemaakt en worden de lampen, de geluidsinstallatie en dergelijke weer aangebracht. Zondag 9 april kunnen de eerste diensten weer worden gehouden in de Schildkerk en in de stille week zijn er bijeenkomsten. De heringebruikname krijgt een officieel tintje voor gemeenteleden en belangstellenden. Er staat een open dag op het programma. De datum daarvoor volgt nog.
Dick Tukkers

Op 22 mei neemt Noah het op tegen de voorleeskampioenen uit de 11 overige provincies.
De voorleeskampioen van Overijssel is Noah Ndikuriyo! 22 minuten geleden
Afbeelding
Hosanna zet jubilaris Jenny in het zonnetje 2 uur geleden
Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven.
Nieuw beeld in Rijssen benadrukt: 'Het is 5 voor 12!' VIDEO 12 apr, 18:21
Mariniers met tamboers voorop lopen over het toepad de kazerne binnen.
Werkgroep Mariniers toont 'Tamboers en Pijpers' in Oudheidkamer Hoolt'n 11 apr, 14:00
Afbeelding
Kuier'n door het Hart van Holten 11 apr, 12:07
Afbeelding
Oranjezangavond in de Zuiderkerk 11 apr, 10:09
Leden van MAC de Holterberg druk met de opbouw, met zittend scheidend voorzitter Jan Kampman met links naast hem André Vincent, voorzitter van de crosscommissie (foto: Coen van Hoevelaak).
MAC de Holterberg is al bijna 80 jaar actief in Holten 10 apr, 19:44
Wilco Hoevink maakte het tweede doelpunt van de middag
Hekkensluiter SP Daarle zorgt niet voor verrassing 10 apr, 18:04