Afbeelding

Rosa Voortman helpt in Zuid Afrika

Algemeen

RIJSSEN - De zomervakantie komt er weer aan. En de gemiddelde 16-jarige jongere kijkt dan al uit naar muziekfestivals of een jongerencamping in eigen land. Maar Rosa Voortman uit Rijssen kijkt veel verder. Zij gaat deze zomer vijf weken aan de slag als vrijwilliger in Zuid-Afrika.

Voor de stichting Be More gaat ze aan de slag bij een weesproject, genaamd Mother of Peace. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 21 jaar worden opgevangen bij gezinnen in plaats van de gebruikelijke weeshuizen. Voortman zal vanaf 26 juni hier aan de slag gaan om de kinderen te helpen.

Opbouwend
Deze vorm van vrijwilligerswerk is niet zonder enige kritiek. Zo is het belangrijk voor de vrijwilligers die aan de slag gaan om niet té sterke banden te vormen met de jonge kinderen. De vrijwilligers gaan immers na enkele weken weer weg. Toch ziet Rosa Voortman het als een goede manier om te helpen. In de weken dat ze aan de slag gaat zal ze onder meer Engelse les geven aan de kinderen maar ook helpen in de opvang, verzorging van de jongste kinderen en bij activiteiten.

Uitdaging
Voor Rosa zelf is het ook een manier om op een uitdagende manier met kinderen te werken. De vijf weken vrijwilligerswerk past dan ook precies tussen haar eindexamen en de start van haar nieuwe pabo-opleiding. "De afgelopen tijd ben ik druk met de voorbereiding. Zo kregen we een oriëntatie over wat we kunnen verwachten. De bedoeling is om zo opbouwend mogelijk bezig te zijn", aldus Rosa in ons gesprek.

Verre reis
Rosa is een opmerkelijk zelfverzekerde tiener. Ze maakte al eerder zelfstandige reizen naar onder meer Engeland waardoor dit nieuwe avontuur goed bij haar past. Het idee hiervoor kwam van haar moeder, die eerder zelf in Zuid-Afrika was. Tijdens de reis naar het land krijgt ze als minderjarige begeleiding. Maar ter plaatse moet ze zelfredzaam zijn.

Inzameling
Voorafgaand aan de reis heeft Rosa ook een inzamelingsactie opgezet. Via www.doneeractie.nl/mother-of-peace/-2066 kunnen mensen een geldelijke donatie doen. Op het moment van schrijven is er 580 euro binnen. "Ik was aangenaam verrast. Wat ik er mee doe weet ik nog niet. Want: je kunt het het beste ter plaatse besteden omdat dit goed is voor hun economie." Ter plaatse is vaak behoefte aan heel specifieke dingen. Als voorbeeld noemt Rosa medische zorg; bijvoorbeeld wanneer een kind een operatie nodig heeft. Dingen die in Nederland 'gewoon' geregeld zijn, maar daar niet.

Steun Rosa
Rosa hoopt dat er tussen nu en haar vertrek nog vele donaties binnen komen. Wie haar op een andere manier wil steunen of graag contact wil over de reis kan ook mailen naar rosavoortman@gmail.com

Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 24 minuten geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 12 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 14 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 16 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 17 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 19 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 17 apr, 21:29
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49