Afbeelding

Fietsersbond lanceert routeplanner voor speedpedelecs

Algemeen

TWENTE - De Fietsersbond Routeplanner is al jaren de meest uitgebreide fietsrouteplanner van Nederland, waarmee elk jaar meer dan een miljoen routes gepland worden. Deze week lanceert de Fietsersbond een broertje van de routeplanner, speciaal gericht op speedpedelecs, pedelecplanner.nl. De Fietsersbond Pedelecplanner is vooralsnog alleen beschikbaar voor de provincie Gelderland.

De speedpedelec is met een onstuitbare opmars bezig. De elektrische fiets met een topsnelheid van 45 km/u is vooral populair bij forensen, die de speedpedelec gebruiken als vervanger van de auto. Vanwege de hoge topsnelheid mag de speedpedelec sinds 1 januari 2017 binnen de bebouwde kom niet meer op het fietspad rijden. Buiten de bebouwde kom is rijden op het fietspad wel toegestaan. Gelderland is de eerste provincie waar gemeenten ook binnen de bebouwde kom uitzonderingen toestaan op plekken waar zij dit nodig vinden. Via de Fietsersbond Pedelecplanner kunnen berijders van een speedpedelec routes in Gelderland plannen die rekening houden met alle regels en uitzonderingen voor hun fiets. De Fietsersbond Pedelecplanner wordt net als de Fietsersbond Routeplanner samengesteld door actieve vrijwilligers die van elk stukje weg of fietspad de kenmerken in kaart brengen. Volgens programmacoördinator Jaap Kamminga is dat ook de kracht van de routeplanners van de Fietsersbond: "Onze vrijwilligers zijn zelf actieve fietsers en kennen het fietsnetwerk in hun omgeving goed. Daarnaast verwerken wij ook veel suggesties en opmerkingen van gebruikers. Speedpedelec-rijders maken meestal veel kilometers, en hopelijk kunnen we met hun hulp ook deze routes beter maken." Ook in Twente kan met hulp van vrijwilligers een Pedelec routeplanner worden samengesteld.

Landelijke dekking
De Fietsersbond Pedelecplanner is gerealiseerd met steun van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met de provincie Gelderland. De routes zijn vooralsnog alleen binnen deze provincie te plannen. Jaap Kamminga: "Gelderland is een grote provincie met veel mogelijkheden voor de speedpedelec. Daarom zijn we blij hier te kunnen beginnen. Bij de Fietsersbond Routeplanner begonnen we in de provincie Utrecht en wisten we uiteindelijk dankzij al onze vrijwilligers en steun van diverse overheden landelijke dekking te bereiken. Natuurlijk willen we dat ook met de Pedelecplanner bereiken." Ook in Twente met haar uitgebreide fietsroutenetwerk liggen veel mogelijkheden voor de Pedelec om als reismogelijkheid overwogen te worden, ook op het gebied van recreatie.

Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 1 uur geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 3 uur geleden
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 7 uur geleden
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 9 uur geleden
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 20 apr, 10:20