Afbeelding

Christian Hiltjesdam op weg naar onderwijzer

Algemeen

RIJSSEN - Het aantal aanmelding voor de opleiding onderwijzer aan de Pabo geeft aan dat veel meer vrouwen (4500) dan mannen (1600) per jaar interesse hebben voor een functie als onderwijzer in het basisonderwijs. Ondanks dat gaat de 19-jarige Christian Hiltjesdam uit Rijssen gewoon zijn gang om het felbegeerde diploma van onderwijzer op zak te krijgen.

Deze week rondde hij na 20 weken stage bij de Wilhelminaschool in Rijssen zijn driejarige studie af voor onderwijsassistent bij het Hoornbeeck college in Apeldoorn. Na de vakantie gaat Christian zijn studie voor onderwijzer, die ongeveer vier jaar duurt, vervolgen op de Gereformeerde hogeschool Viaa in Zwolle.

Waarom onderwijzer?
Ik vroeg aan Christian: Er zijn in verhouding weinig mannen die een functie begeren in het onderwijs, wat zijn jouw gedachten daarover? Christian: "Dat is mij bekend, maar voor mij geen enkele reden om op mijn besluit terug te komen. Tijdens mijn vooropleiding aan de Jacobus Fruytierschool in Rijssen voor de studierichting TL/mavo kregen we de gelegenheid om een dag rond te kijken op een basisschool. Mijn eerste gedachte was toen ik de onderwijzer aan het werk zag 'kijk dat vind ik nu erg leuk, om jongeren iets mee te geven waar ze hun leven lang plezier aan beleven', terwijl je als onderwijzer veel plezier beleeft als je ziet welke vorderingen de leerlingen maken. Want het leraarschap is veelzijdig. De leraar is onderwijzer, coach, motivator en draagt niet alleen kennis over, maar ook normen en waarden. Een van de voorwaarden om onderwijzer te worden is, naast de theorie, dat je het werken en het begeleiden van kinderen leuk vindt en je je in hun gedachtengang kunt verplaatsen. Als je de gelegenheid krijgt om met je leerlingen een goede band op te bouwen in wederzijds vertrouwen, dan bevordert dat hun leerproces. Als je deze eigenschappen mist, lijkt het me moeilijk om goed onderwijs te geven. Maar volgens mij blijft het ook een voortdurend leerproces voor een onderwijzer om kinderen te begeleiden naar volwassenheid, waarbij de onderwijzer een goede gids moet zijn en een belangrijke rol heeft in het leven van de leerlingen. En juist al deze aspecten van het leraarschap gaven voor mij de doorslag om deze weg in te slaan op weg naar een bijzonder, boeiend en veelzijdig beroep."

Dick Tukkers

 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 4 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 21 uur geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 23 uur geleden
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43