RIJSSEN - Het bronzen eiervrouwtje stond donderdagavond in de raadszaal in Rijssen.
RIJSSEN - Het bronzen eiervrouwtje stond donderdagavond in de raadszaal in Rijssen.

Het beeld van de Turfsteker staat ook nog in de kelder

Algemeen

RIJSSEN - Naast het bronzen eiervrouwtje (foto) dat donderdagavond in de raadszaal stond opgesteld, is er nóg een beeld waarvoor een plaats gezocht moet worden.

Fractievoorzitter Jan Beunk van Gemeentebelang (GB) verwoordde het kernachtig: "Laten we met plaatsing van het eiervrouwtje nog even wachten, want als we nog meer van die af te stoffen beelden hebben, kunnen we dat allemaal in één keer afdoen." Cultuurwethouder Ben Beens gaf toe dat er nog minstens één bronzen standbeeld in opslag staat: de Turfsteker. Dit beeld stond indertijd in de bovenhal van het voormalige stadhuis en heeft lange tijd vertoefd in de kelder van het voormalige Holtense gemeentehuis op de Smidsbelt.

Ook de Turfsteker is van bescheiden omvang, maar staat op een zeer zware hardstenen sokkel. De mensen die het beeld naar Holten hebben getransporteerd hebben er een zware til aan gehad.

Overigens lijkt juist de CU een neus te hebben voor verdwenen culturele objecten in Rijssen. Door toedoen van CU-raadslid Willemien Riezebos werd het beeld Vissers Van Mensen teruggevonden, gerestaureerd en kreeg het een plaats in een wachtruimte op de eerste verdieping van het huidige gemeentehuis.
Zowel dit beeld als het eiervrouwtje zijn gemaakt door de Wierdense kunstenaar Jan Gierveld. Veel van deze objecten zijn in het verleden gemaakt in opdracht van de voormalige Kulturele Raad Rijssen met daarin bekende namen als Freek Nieuwenhuis en Herman Roosink.

Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 19 minuten geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 2 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 4 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 5 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 7 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 22 uur geleden
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 17 apr, 12:08