Philip Dröge is historicus, columnist en journalist.
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist. Foto:

Philip Dröge over een vergeten stukje van de Nederlandse taal

donderdag 18 april 2024 19:30

RIJSSEN - Philip Dröge houdt op donderdag 18 april een lezing over een vergeten stukje geschiedenis van de Nederlandse taal. Deze lezing wordt gehouden door de Readshop Rijssen en het Rijssens Museum in samenwerking met de Bibliotheek Rijssen-Holten. 

Drie eeuwen lang spraken overal in de staten New York en New Jersey mensen de Tawl, de Amerikaanse versie van het Nederlands. Het was een overblijfsel van de tijd waarin New York nog Nieuw-Amsterdam heette en waar mensen zonder het Nederlands nergens kwam aan de oostkust van Amerika. De Verenigde Staten hebben zelfs een Nederlandssprekende president gehad, Martin Van Buren. Pas in de twintigste eeuw raakte het Neder-Amerikaans in onbruik en in 1962 overleed de laatste spreker van dit merkwaardige dialect.

In ‘De Tawl’ gaat historicus Philip Dröge al fietsend over Amerikaanse wegen op zoek naar wat er nu nog over is van dat Nederlandstalige verleden. Het resultaat is een opmerkelijk verhaal over de Nederlandse oorsprong van woorden als ‘OK’ en ‘dope’ en over gekke rechters, slavernij, komieken en oplichters.

Philip Dröge is historicus, columnist en journalist. Van hem verschenen eerder de historische boeken ‘De schaduw van Tambora’, ‘Moresnet’, ‘Pelgrim’ en ‘Moederstad’. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en commentator in actualiteits- en discussieprogramma’s op radio en televisie. Zijn boeken zijn vertaald in het Duits en Italiaans en werden genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs en de Libris Geschiedenis Prijs.

Er zijn diverse boeken te koop die gesigneerd kunnen worden door Philip Dröge.

De lezing wordt gehouden in het Koetshuis van het Rijssens Museum en begint om 19.30 uur. De inloop is vanaf 19.00 uur. Deelname kost 4 euro voor leden van de bibliotheek en museumvrienden en 6 euro voor niet-leden. Dit is inclusief een kopje koffie of thee. Reserveren kan via de activiteitenpagina van de bibliotheek of door een mail te sturen naar info@rijssenmuseum.nl met als onderwerp ‘Philip Dröge’.

www.bibliotheekrijssenholten.nl

Locatie