Afbeelding
Foto: rita voortman photography

Column: Zolder opruimen

Algemeen

Mijn oma had een echte ouderwetse zolder waar de worst aan de balken hing te drogen, waar je achter het gordijn in een oude, ronde wasmiddelton verkleedkleren kon vinden en waar je in de winter met je vinger ijsbloemen van de ruiten kon krabben. Meestal deed ik dat niet, omdat de ochtendzon zo prachtig op die ijspatronen scheen en dan vond ik het jammer om dat kunstwerk kapot te maken.

Mijn eigen zolder is in de loop der jaren een ondoordringbaar hok van koffers en veel in onbruik geraakte spullen geworden. De enkele keren per jaar dat ik een koffer nodig had, beloofde ik mijzelf om de zolder binnen afzienbare tijd op te gaan ruimen. Ik heb dat vijftien jaar weten te rekken, maar onlangs moest de zolder in verband met een verbouwing dan toch echt leeg.

Onvoorstelbaar wat je in vijftien jaar kunt verzamelen. Afgezien van een twaalftal onuitgepakte verhuisdozen die ik daar anderhalf decennia terug in een hoek van de zolder heb gezet, enkele dozen brieven, vijf dozen eerste babyjaar van al onze dochters, een tas met kleuterspullen van mijzelf, die mijn moeder meer dan dertig huizen lang heeft meegesleept en ik daarom nooit meer weg durf te gooien, stond er vooral veel rommel. Ik hou van rommel, want dat ruimt makkelijk op; dat gaat ‘hup, in de container’.

Het zijn de dingen waar herinneringen aan kleven die zoveel ruimte op de zolder innemen. Een briefje van een oude schoolvriendin waar we nog steeds samen om kunnen lachen als ik het haar laat lezen, het t-shirt waarin ik ben bevallen van onze tweede dochter, dat dure babypakje van onze oudste, de schoenen die ik droeg tijdens de reis naar Indonesië met mijn vader, meer dan dertig jaar geleden. Het wordt hoog tijd om mijn herinneringen meer in mijn hoofd bewaren, in plaats van op zolder!

www.ritavoortmanphotography.com
www.facebook.com/ritavoortmanphotography
www.instagram.com/ritavoortmanphotography

Een tenue van FC Twente en deelname aan het eindtoernooi zijn enkele van de te winnen prijzen.
Straathoekwerk doet mee aan de FC Twente Cup 13 uur geleden
Edwin en Marc Burggraaff van Tip Top Design. "Schuifwanden voor de berging en zwevende wandmeubels zijn op dit moment populair.”
Sterk in maken kast en schuifwand 19 uur geleden
Afbeelding
Julia Seppenwoolde wint Johan Knaap Games 800m 21 uur geleden
Mango Mobility Almelo is specialist op het gebied van mobiliteitsproducten. Ontdek het brede assortiment in de showroom.
Mango Almelo viert 12,5-jarig jubileum gisteren
Afbeelding
Meikeverrit weer een groot succes FOTO'S 24 mei, 17:49
Emmens: "Help mee om de plannen van het windpark Vletgaarsmaten af te blazen."
Verontrust over komst grote windturbines 24 mei, 16:06
Afbeelding
Kennis & Inspiratiesessie voor Ondernemers 24 mei, 15:46
Henk Nijkamp (CDA): “Wat ons betreft moeten er op deze plek helemaal geen windmolens komen! Ze staan te dicht bij woonwijk De Liesen en de nieuwbouw van scholengemeenschap De Waerdenborch.”
Nijkamp: windplan op pauze zetten? 24 mei, 13:42