Afbeelding

De Fundatie te gast in Nagelhoutzaal van het kulturhus

Algemeen

HOLTEN - Tot en met 25 februari 2023 is in de Nagelhoutzaal van het Kulturhus in Holten een bijzondere tentoonstelling te zien, bestaande uit een selectie van de werken uit de Nagelhoutcollectie en werken van Museum de Fundatie in Zwolle. 

Dokter Nagelhout, toenmalig huisarts in Holten, grondlegger van de Nagelhoutcollectie en Dirk Hannema, oprichter van Museum de Fundatie, verzamelden tijdens hun leven werken van veelal dezelfde kunstenaars. In deze FUNDATIEfusion zijn werken te zien uit zowel de Nagelhoutcollectie als de Fundatie Collectie, van Marius Bauer, Stien Eelsingh, Leo Gestel, Raoul Martinez, Dirk Nijkland, John Rädecker, Jan Sluijters en Jan Voerman. Deze tentoonstelling geeft een mooi beeld van deze twee belangrijke Nederlandse verzamelingen.

Dokter Nagelhout (1901-1975) verzamelde niet alleen schilderijen en beelden voor zichzelf, maar hij wilde ook dat anderen van zijn kunst konden genieten. In 1991 doneerde zijn echtgenote Coba de 70 schilderijen en 3 beelden aan de toenmalige gemeente Holten onder de voorwaarde dat de verzameling in Holten moest blijven. De in 2000 opgerichte Stichting Collectie Nagelhout beheert de collectie.

De collectie van Museum de Fundatie, met locaties in Zwolle en Heino/Wijhe, bestaat uit ruim 11.000 objecten en is opgebouwd uit een aantal overwegend particuliere verzamelingen, waaronder van Dirk Hannema (1895-1884). In 1958 bracht Dirk Hannema zijn collectie naar kasteel Het Nijenhuis, waar hij ook ging wonen. In 1964 deed hij afstand van zijn collectie en schonk hij alles aan de Stichting Hannema - de Stuers Fundatie, waar later Museum de Fundatie uit zou ontstaan. De tentoonstelling kan gratis worden bezichtigd op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur. Op feestdagen gesloten. De Nagelhoutzaal is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen, maar is voor bezoekers die slecht ter been zijn wel bereikbaar via een traplift.

Kijk voor meer informatie over de Nagelhout collectie op de website nagelhoutcollectie.nl.

Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 7 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 8 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 12 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 14 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04