Afbeelding

Pop-upwinkel Santa’s Snacks & More

Algemeen

RIJSSEN - Binnenkort is het Kerstmis en wordt het thuis weer gezellig gemaakt met allerlei versieringen. Ook worden er diverse versnaperingen in huis gehaald. Vergeet dan zeker de pop-up store Santa’s Snacks & More niet. De opening van deze (tijdelijke) winkel met kerstartikelen, gevestigd in De Hoge Wal (tegenover de Trekpleister) vindt plaats op 10 december.

Deze winkel wordt gerund door twee studenten van ROC Twente en zes leerlingen van CSG Reggesteyn. Allerlei kerstartikelen worden aangeboden zoals: kerstballen, slingers, leuke beeldjes en noem maar op. Daarnaast ontbreken de lekkernijen, die de jongeren afnemen van bakkerij Nollen, niet. Kerststerren, kerststollen en nog veel meer. “Het is echt de moeite waard om ons te komen bezoeken”, meent ROC-student Nikki namens de groep die verder bestaat uit: Jasper (ROC) en Harun, Daphne, Iris, Sercan, Matthias en Gjuzepe (Reggesteyn).  Om beurten zullen zij met enige regelmaat in de winkel aanwezig zijn om hun klanten te begroeten. “Wel een beetje spannend maar het lijkt ons wel heel leuk om te doen”, meent Iris. Al doende komen ze er wel achter dat het meer werk is dan ze van tevoren hadden gedacht, bijvoorbeeld aangaande inkoop, planning et cetera.

Matsi mie, mats ik oe

Santa’s Snacks & More heeft alles te maken met Matsi.nl (Matsi mie, mats ik oe), een onderwijsinitiatief van ROC Twente, CSG Reggesteyn in samenwerking met de gemeente Rijssen-Holten en de Provincie Overijssel. Onderwijs, overheid en ondernemers komen hier samen. Het is de bedoeling dat deze acht jongeren vanuit hun profielkeuze en opleiding leren omgaan met de retailbranche zoals plannen, aansturen, samenwerken, afspraken nakomen, verkopen en met mensen omgaan. De studenten van ROC volgen de 1-jarige opleiding manager/retail en de leerlingen van CSG Reggsteyn zitten in het vierde leerjaar (examenjaar) VMBO–Kader, profiel economie&ondernemen. Deze opdrachten aangaande de pop-up store tellen mee voor het examen. 

De beide scholen werken al een paar jaar samen in een doorlopende route economie; de zogenoemde Rijssense Retailroute met als drijvende krachten, docent Bert Veenstra (Reggesteyn) en Jamar Pluimers (ROC). Met als doel het onderwijs nog meer naar de praktijk te brengen, met ieder zijn/haar eigen doelen . De VMBO-leerlingen worden begeleid door de MBO-studenten om op deze manier gezamenlijk deze tijdelijke winkel te runnen. De MBO-studenten doen ook de beoordeling van de Reggesteynleerlingen. “We maken er samen wat leuks van”, aldus Jasper.

Eigen winkel runnen

Om de winkel te runnen, krijgen de leerlingen producten aangeboden van ondernemers. In dit geval zijn het onder andere producten van bakkerij Nollen. Met hen hebben zij inkoopafspraken en dergelijke. Een deel van de winst gaat naar Nollen, een deel naar het Matsi-project en een deel naar de leerlingen zelf. Dit is een goede manier om kennis te maken met het bedrijfsleven. “Je leert op deze manier echt hoe het is om een winkel te runnen. Best nog veel werk”, aldus de jongeren.

Afbeelding
De Lantaarn op stoom met The Doors Undercoversessie 2 uur geleden
Afbeelding
Fundatie-Fusion in het Kulturhus in Holten 3 uur geleden
Afbeelding
FC Twente pakt thuis 2-0 zege tegen FC Utrecht 25 jan, 12:27
Afbeelding
Zaalvoetballers Excelsior'31 onderuit bij koploper ZVV Ede 24 jan, 18:40
Afbeelding
Scrum brengt folkmuziek naar Rijssen 23 jan, 19:32
Afbeelding
Julia Seppenwoolde derde op NK Indoor Junioren D 600m 23 jan, 10:49
Afbeelding
Groen licht voor nieuwbouw ING-bank 23 jan, 07:48
Afbeelding
Apotheek Rijssen Noord opent maandag 23 januari haar deuren 22 jan, 20:08