Afbeelding

Kaarsenceremonie op de Canadese begraafplaats

Algemeen

HOLTEN - Holtenaren hebben een speciale traditie op Kerstavond: kaarsen plaatsen op de Canadese begraafplaats. Deze bijzondere traditie heeft zich vanuit Holten verspreid naar Commonwealth-Begraafplaatsen in het hele land.

Vele jaren geleden kwam een vrouw op de Canadese Begraafplaats in Holten. Haar naam was Lena van Dam, een Finse van geboorte, die met haar man in Holten woonde. Zij ontdekte dat hier ook een Finse soldaat begraven lag: “Armas Poik Kimaki”. In Finland is het de gewoonte dat er op kerstavond kaarsen worden geplaatst op de graven. Lena wilde dit graag voor Armas doen. Hierbij dacht ze ook aan alle andere soldaten die hier begraven liggen, die dan eigenlijk allemaal een kaars op hun graf moesten krijgen. Met dit idee ging Lena naar de Commonwealth War Grave Commission (CWGC) om toestemming te krijgen voor het plaatsen van 1394 kaarsen op kerstavond.

Na een tijdje gaf de CWGC Lena toestemming voor het plaatsen van de kaarsen, onder één voorwaarde: ze moest het langer dan één jaar doen. Lena stemde hiermee in, en in 1991 werden er voor het eerst op kerstavond brandende kaarsen geplaatst door de kinderen van de Holtense basisscholen. Tot 1996 zorgde Lena voor de financiering van deze kaarsen, die speciaal voor de gelegenheid uit Finland werden gehaald. Van 1997 tot 2010 zorgde de Stichting Welcome Again Veterans voor de sponsoring van deze indrukwekkende plechtigheid. Sinds 2011 organiseert de Stichting Viering Nationale Feestdagen (SVNF) deze plechtigheid. Mede dankzij sponsoren! Sinds enkele jaren verspreidt deze traditie zich over andere Commonwealth-begraafplaatsen door heel het land.

De schoolkinderen verzamelen zich op kerstavond om 16.15 uur bij de ingang van de begraafplaats om de kaarsen te plaatsen. De ceremonie begint om 16.30 uur.

Een aantal doedelzakspelers en midwinterhoornblazers zullen de herdenking muzikaal begeleiden. Met een korte plechtigheid wordt stilgestaan bij al het leed van de Tweede Wereldoorlog. Nadat de eerste kaars bij “het graf van een soldaat met een verhaal” is geplaatst plaatsen de schoolkinderen de rest van kaarsen. Hiermee worden, de veelal jonge, mannen die hier begraven liggen herdacht.

De brandende kaarsen zetten de begraafplaats in een indrukwekkende gloed gedurende de hele avond en nacht. Na de ceremonie dalen de Holtenaren weer van de berg af en worden er bij veel families pannenkoeken met worst gegeten, een andere traditie.

SVNF, de organiserende stichting achter de herdenking op de Canadese Begraafplaats, adviseert bezoekers om zoveel mogelijk te voet of per fiets te komen. De Holterberg is op 24 december na 15.00 uur grotendeels afgesloten. Verkeersregelaars zullen alles in goede banen leiden.

Afbeelding
De Lantaarn op stoom met The Doors Undercoversessie 1 uur geleden
Afbeelding
Fundatie-Fusion in het Kulturhus in Holten 2 uur geleden
Afbeelding
FC Twente pakt thuis 2-0 zege tegen FC Utrecht 25 jan, 12:27
Afbeelding
Zaalvoetballers Excelsior'31 onderuit bij koploper ZVV Ede 24 jan, 18:40
Afbeelding
Scrum brengt folkmuziek naar Rijssen 23 jan, 19:32
Afbeelding
Julia Seppenwoolde derde op NK Indoor Junioren D 600m 23 jan, 10:49
Afbeelding
Groen licht voor nieuwbouw ING-bank 23 jan, 07:48
Afbeelding
Apotheek Rijssen Noord opent maandag 23 januari haar deuren 22 jan, 20:08