André Scheppink (links) in gesprek met Anja Brok over broodnodige oplossingen voor de woningbouwproblemen.
André Scheppink (links) in gesprek met Anja Brok over broodnodige oplossingen voor de woningbouwproblemen. Foto: Jan Joost

Breng doorstroming in huizenmarkt

Algemeen

RIJSSEN - Om de druk op de woningmarkt op te lossen, moet echt alles uit de kast worden gehaald. SGP-fractievoorzitter André Scheppink voerde daar een hartgrondig pleidooi voor dinsdagavond in het programma PlatZat van Radio 350. 

Scheppink zei dat wachten op versoepelingen in de landelijke procedures veel te lang gaat duren. Volgens hem moet heel scherp worden gekeken naar de oorzaken van het probleem.

“Hebben we er wel zo verstandig aan gedaan om de bejaardencentra af te schaffen? In plaats daarvan wilden we graag dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. En dat doen ze ook, met als gevolg dat heel veel vitale ouderen nu met zijn tweeën of alleen een groot huis bewonen waarin ook heel gemakkelijk startend gezin zou kunnen wonen. Daar moet een oplossing voor komen”, betoogde Scheppink. Hij zei het overigens goed te kunnen begrijpen dat vitale ouderen nu niet snel een kleiner huis gaan zoeken, terwijl ze op termijn misschien toch zorg nodig hebben.

Indicatie

“Voor de bestaande bejaardenzorgcentra hebben mensen een indicatie nodig en die hebben ze niet. Dus als ze nu gaan verkassen, bestaat de kans dat ze straks nóg een keer moeten verhuizen als ze wél die zorg nodig hebben.”

Doorstroming

Daarom moeten we terug naar handzame seniorenwoningen, kleinere appartementen waar mensen in kunnen zonder indicatie en waar ze op den duur zo nodig een beroep op de zorg kunnen doen.”

Groot leeg huis

“Dan blijven mensen niet tot het einde van hun leven in een groot leeg huis wonen, maar komt de doorstroming op de woningmarkt weer op gang.” Waar die seniorenwoningen-zonder-indicatie moeten komen, heeft Scheppink ook over nagedacht.

Bejaardencentrum 2.0

“Laten we voor het bejaardencentrum 2.0 alle mogelijkheden onderzoeken. Misschien kan er bij Eltheto een bouwlaag bij op en bij de Parkstede. Hebben we al onderzocht wat er kan bij de Wellehof en Maranatha? Want bestaande woningen aanpassen heeft heel veel haken en ogen. Je kunt oudere bewoners in een woonwijk er niet zo maar voor een jaar uithalen om dan delen van een woonwijk aan te passen. Dat is geen oplossing. Er moet blijvende vervangende woonruimte komen.”

Creatief

Scheppink wil zoeken naar creatieve oplossingen. “Dat moet gebeuren in samenwerking ook met de woningbouwcorporaties en alle andere betrokkenen.” Dat kost geld, maar daarvoor wil Scheppink de winsten uit het gemeentelijke grondbedrijf gebruiken. En dat voor alle nieuwe voornemens ook extra menskracht nodig is, beseft hij heel goed.

Dynamisch

“Maar de gemeente profileert zich niet voor niets als een dynamische werkgever. De laatste grote personeelswervingsactie waaraan ook de wethouders volop hebben deelgenomen, heeft ons veel nieuw en jong personeel opgeleverd. Dat zijn flexibele mensen die je binnen de gemeentelijke organisatie de ruimte moet geven. Dat stimuleert de vindingrijkheid. Dan mag er ook eens een keer wat fout gaan, want we maken allemaal fouten. Maar je moet mensen niet om het minste of geringste afbranden of wegsturen.” Ambtenaren moeten de gelegenheid hebben zich te ontplooien en carrière te maken, want daar profiteert de gemeente ook op langer termijn van, vindt Scheppink.

Nieuwe burgemeester

De SGP-voorman ziet uit naar de komst van de nieuwe burgemeester, Jurgen van Houdt. Als voorzitter van de vertrouwenscommissie zei Scheppink dat de Enschedese wethouder naadloos paste in het profiel dat de gemeenteraad had opgesteld.

Krachtig bestuurder

“Als je goed kijkt naar de profielschets waarop Arco Hofland is binnengekomen, dan staat daarin dat we destijds een krachtig bestuurder wilden. Dat hebben we in de persoon van Hofland ook gekregen. In de nieuwe profielschets lag de nadruk op een verbinder, iemand die in zijn rol als voorzitter van de gemeenteraad ook wat dichter bij de volksvertegenwoordiging staat. Wij denken dat Van Houdt dat in zich heeft. Hij is jong en het is zijn eerste burgemeesterschap, dus dan kun je daar nog helemaal je eigen invulling aan geven.”

Afbeelding
De Lantaarn op stoom met The Doors Undercoversessie 2 uur geleden
Afbeelding
Fundatie-Fusion in het Kulturhus in Holten 3 uur geleden
Afbeelding
FC Twente pakt thuis 2-0 zege tegen FC Utrecht 25 jan, 12:27
Afbeelding
Zaalvoetballers Excelsior'31 onderuit bij koploper ZVV Ede 24 jan, 18:40
Afbeelding
Scrum brengt folkmuziek naar Rijssen 23 jan, 19:32
Afbeelding
Julia Seppenwoolde derde op NK Indoor Junioren D 600m 23 jan, 10:49
Afbeelding
Groen licht voor nieuwbouw ING-bank 23 jan, 07:48
Afbeelding
Apotheek Rijssen Noord opent maandag 23 januari haar deuren 22 jan, 20:08