De Bos- en heidegroep is bezig met de heide aan de Brekeldlaan in Rijssen.
De Bos- en heidegroep is bezig met de heide aan de Brekeldlaan in Rijssen.

Werk stopt door start broedseizoen

Algemeen

RIJSSEN - Mensen met gele hesjes die in het heideveld aan het werk zijn al eens gezien? Wie dat zijn? Dat zijn leden van de bos- en heidegroep van het IVN Rijssen - Enter. Zij schonen de heide op van berkenboompjes en dennenboompjes tot bramenstruiken. Met als gevolg dat de heide weer volop in het zicht komt en niet wordt overwoekerd. 

Elke tweede en vierde zaterdag van de maand is de de bos- en heidegroep aan het werk, gemiddeld zo’n vijftien personen. De afgelopen twee jaar werden de werkzaamheden verricht op het heideveld tegenover het voormalige hotel Rijsserberg. Dat ziet er nu weer prachtig uit. Het gereedschap voor deze groep, zoals spaden, zagen en handschoenen, zijn beschikbaar gesteld door de afdeling Groen van de gemeente Rijssen-Holten. 

Het nodige verwijderen

André Meilink en Jan Vincent, beide van de ‘groenafdeling’ van de gemeente, zijn bijzonder blij met de werkzaamheden die door de groep worden verricht. ”Sinds een maand is de groep bezig op de ‘tweede heide’ aan de Brekeldlaan in Rijssen. Hier valt ook wel het nodige te verwijderen”, menen zij. Afgelopen zaterdag was voorlopig de laatste werkdag, dit in verband met het broedseizoen. Wij hopen in augustus/september weer aan de slag te kunnen”, aldus Wim Baan, bestuurslid van IVN Rijssen - Enter. 

Vrijwilligers

Ook vrijwilliger Henk van den Berg vindt het prettig om samen met gelijkgestemden een aantal zaterdagochtenden in de maand bezig te zijn in de natuur. “Omdat ik nog hele dagen werkzaam ben, is de zaterdag voor mij de meest geschikte dag om mee te doen. Op de Borkeld is namelijk nog een groep actief maar die verricht de werkzaamheden op een doordeweekse dag.” Men start om 9.30 uur en gaat dan door tot 10.30 uur. Dan is er koffie/thee en een lekkere koek. Ook wordt er gezellig even bijgekletst en een kwartier later gaan de vrijwilligers weer aan de slag. Van den Berg: “De ochtend eindigt rondom 12.00 uur en dan keer ik weer huiswaarts met een voldaan gevoel.”
Berichtgeving over de werkzaamheden vinden plaats in een WhatsApp-groep zodat iedereen op de hoogte blijft, mocht er een keer niet worden gewerkt zoals eind december 2022, toen de grond keihard bevroren was. “Belangstellenden wordt aangeraden om eens te komen kijken of nog mooier, om mee te doen”, menen de vrijwilligers.

Een tenue van FC Twente en deelname aan het eindtoernooi zijn enkele van de te winnen prijzen.
Straathoekwerk doet mee aan de FC Twente Cup 14 uur geleden
Edwin en Marc Burggraaff van Tip Top Design. "Schuifwanden voor de berging en zwevende wandmeubels zijn op dit moment populair.”
Sterk in maken kast en schuifwand 20 uur geleden
Afbeelding
Julia Seppenwoolde wint Johan Knaap Games 800m 22 uur geleden
Mango Mobility Almelo is specialist op het gebied van mobiliteitsproducten. Ontdek het brede assortiment in de showroom.
Mango Almelo viert 12,5-jarig jubileum gisteren
Afbeelding
Meikeverrit weer een groot succes FOTO'S 24 mei, 17:49
Emmens: "Help mee om de plannen van het windpark Vletgaarsmaten af te blazen."
Verontrust over komst grote windturbines 24 mei, 16:06
Afbeelding
Kennis & Inspiratiesessie voor Ondernemers 24 mei, 15:46
Henk Nijkamp (CDA): “Wat ons betreft moeten er op deze plek helemaal geen windmolens komen! Ze staan te dicht bij woonwijk De Liesen en de nieuwbouw van scholengemeenschap De Waerdenborch.”
Nijkamp: windplan op pauze zetten? 24 mei, 13:42