Bert Tijhof, voorzitter van de werkgroep Groene Energie Bedrijven en Industrie van GroenDoen.
Bert Tijhof, voorzitter van de werkgroep Groene Energie Bedrijven en Industrie van GroenDoen.

‘Focussen op wat wél mogelijk is’

Algemeen

RIJSSEN-HOLTEN - Een serie blogs over het ontstaan, de ontwikkeling én resultaten van GroenDoen. Van flinke weerstand tegen windmolens naar een krachtige samenwerking met inwoners en ondernemers. Wat hebben zij bereikt? En wat betekent dat voor jou als inwoner? In deze aflevering een verslag van de werkgroep Alternatieven Groene Energie Bedrijven en Industrie.

De werkgroep bedrijventerreinen bestond al jaren. Ondernemers en overheid werken hierin samen op het gebied van bijvoorbeeld ruimte en arbeidsmarkt. Duurzaamheid kwam steeds vaker op de agenda. Daarom is deze werkgroep samengevoegd met de werkgroep Groene Energie Bedrijven en Industrie van GroenDoen. Hierin zitten bedrijven uit Rijssen en Holten (die zijn aangesloten bij de Kring Werkgevers Rijssen, de Holtense Industrie Groep en Businessclub Bij de Tijd) én specialist energiecoöperaties Henk Roosink. Voorzitter is onze wethouder Economie en Arbeidsmarkt, Bert Tijhof. De groep wordt ondersteund door accountmanager bedrijven Vera Hakenberg.

Motor van verduurzaming

Bert: “Onze opdracht is om van de nieuwe en bestaande bedrijventerreinen de motor van de verduurzaming te maken. We zijn een praktisch ingestelde groep die eigenlijk zo min mogelijk vergadert en zo veel mogelijk wil realiseren. Mooi voorbeeld is de voorbereiding van het bestemmingsplan Vletgaarsmaten 2C. Hier lagen de duurzaamheidsdoelen véél hoger dan we als gemeente hadden durven dromen, juist door de inbreng en gedrevenheid van de ondernemers. Voorbeelden hiervan zijn de voorbereidingen voor een warmtenet en het ‘delen’ van energie door grotere bedrijven met de kleinere. De provincie Overijssel noemt Rijssen-Holten zelfs regelmatig als voorbeeldproject. Ook de inrichting van de aanrijroutes naar het industrieterrein en cameratoezicht zijn onderwerp van gesprek. En zo ontstaat een sneeuwbaleffect waarmee we met elkaar de industrieterreinen steeds aantrekkelijker maken.”

Energiecoöperatie

Er zijn meer resultaten. De energiecoöperatie die opgericht is door agrariërs en die voorbereid wordt voor bedrijven werkt met een zogenaamde ‘zuiver terugleverende kleinverbruikaansluiting’. Alle energie die via deze zonnepanelen wordt opgewekt, wordt teruggeleverd op het net.

De gemeente zet zich daarnaast in om subsidies via de provincie Overijssel aan te vragen voor bedrijven die hun daken moeten versterken om zonnepanelen te kunnen plaatsen. 

Logistiek

Bert: “Met verschillende bedrijven in de transport en logistiek sector onderzoeken we de gevolgen van uitbreiding van het aantal elektrische auto’s en vrachtwagens. Een bijzonder onderwerp. Als al het vervoer elektrisch wordt, heeft Rijssen-Holten als gemeente - door de omvangrijke transportsector - de grootste stroombehoefte van Nederland. Samenwerking is hierbij zeker noodzakelijk. Want met zoveel elektrische wagens op de weg moet je het aantal laadpunten uitbreiden en op centrale, gezamenlijke plekken realiseren.

Naar verwachting wordt waterstof in de toekomst een belangrijke bron van energie. Over een jaar of acht is er een waterstofleiding gereed die door het hele land gaat lopen. Twente krijgt een kans voor een aftakking, daar spelen we nu al op in. Want deze aftakking loopt door onze gemeente.

Verder bereiden we het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein aan het Lichtenbergerveld voor. 

Kortom, we werken met veel ambitie en passie om de gezamenlijke doelen te realiseren en we laten ons niet meesleuren voor vage voorspellingen of angsten die ons verlammen. De uitdagingen die we tegenkomen, gaan we aan. We focussen op wat wél kan. Samen. Want het glas is altijd halfvol.”

Dit artikel kun je net als de andere artikelen in de serie ook online lezen op www.groendoenwij.nl/nieuws

Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 13 uur geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 15 uur geleden
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 18 uur geleden
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 21 uur geleden
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 20 apr, 10:20