Albert Wessels in 2006 aan het werk met een landschap in zijn atelier aan de Turfweg.
Albert Wessels in 2006 aan het werk met een landschap in zijn atelier aan de Turfweg. Foto: Jan Joost

Museum verzamelt Albert Wessels

Algemeen

RIJSSEN - Het Rijssens Museum gaat het oeuvre van de Rijssense kunstschilder Albert Wessels (1938-2010) fotografisch verzamelen. Daarvoor is zaterdag 26 april en zaterdag 6 mei gereserveerd. Bezitters van een kunstwerk van Albert Wessels kunnen hun schilderij op die dagen laten fotograferen van 9 tot 14.30 in de grote zaal van het Koetshuis aan de Kasteellaan.

De kunstwerken worden gefotografeerd door Henk van der Stouw van Studio 81 uit Rijssen. Het museum hoopt dat veel eigenaars gehoor zullen geven aan de oproep om hun schilderij te laten vastleggen. De bedoeling is dat de collectie van Albert Wessels (Albert van de Beemer) wordt opgenomen in de zogenaamde Interactieve Kunst Galerij (IKG) die op de eerste verdieping van kasteel de Oosterhof staat.

Oeuvre

In deze digitale IKG kunnen bezoekers doorlopend het volledige oeuvre van Rijssense kunstenaars bekijken. In voorgaande jaren heeft het Rijssens Museum ook de collecties van de Rijssense schilders Harry te Lintelo en Gerrit Kwintenberg gefotografeerd en verzameld. Ook het werk van de bekende kunstschilder Fedor van Kregten is te zien in de Interactieve Kunst Galerij, een vernuftig apparaat dat ontworpen is door Letink Design uit Enter.

Kwaliteit

Om de kunstwerken zo goed mogelijk te kunnen vertonen, is het nodig dat alle opnames van dezelfde kwaliteit en belichting zijn. “Vandaar ook dat we heel blij zijn dat een professioneel fotograaf als Henk van der Stouw de kunstwerken wil fotograferen”, aldus een zegsman van het Rijssens Museum.

Echt

“Er gaat natuurlijk niets boven schilderijen bekijken in het echt. Maar we hebben niet genoeg ruimte om alle schilderijen op te hangen. Daarvoor kun je dan tijdelijke exposities organiseren, maar ook dan is er niet genoeg ruimte om alles te laten zien. Daarom zetten de schilderijen op de foto en die zijn via de IKG doorlopend te zien.” Van de gefotografeerde kunstwerken worden ook de gegevens vastgelegd, zoals de maatvoering, het materiaal en de eigenaar van het kunstwerk. “Op die manier zijn de echte schilderijen ook naderhand snel terug te vinden en dat is heel handig voor het inrichten van bijvoorbeeld een wisselexpositie”, aldus de museumwoordvoerder.

Aanmelden

De schilderijen worden ingedeeld in categorieën en stijl. Bezoekers kunnen in de Interactieve Kunst Galerij zoeken op schilder en binnen het oeuvre van de schilder weer op stijl. Om te voorkomen dat mensen lang in de rij moeten staan, wordt de kunstbezitters gevraagd zich aan te melden per e-mail op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van “Wessels”. Ze krijgen dan een e-mail met hoe laat ze hun kunstwerk kunnen laten fotograferen terug.

Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 36 minuten geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 14 uur geleden
Frank Averesch had met drie assists en één doelpunt een belangrijk aandeel in de overwinning.
S.v. Rijssen triomfeert met overtuiging in doelpuntrijke strijd 16 uur geleden
Op 22 mei neemt Noah het op tegen de voorleeskampioenen uit de 11 overige provincies.
De voorleeskampioen van Overijssel is Noah Ndikuriyo! 20 uur geleden
Afbeelding
Hosanna zet jubilaris Jenny in het zonnetje 22 uur geleden
Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven.
Nieuw beeld in Rijssen benadrukt: 'Het is 5 voor 12!' VIDEO 12 apr, 18:21
Mariniers met tamboers voorop lopen over het toepad de kazerne binnen.
Werkgroep Mariniers toont 'Tamboers en Pijpers' in Oudheidkamer Hoolt'n 11 apr, 14:00
Afbeelding
Kuier'n door het Hart van Holten 11 apr, 12:07