Dirigent Ruud Velthuis tijdens de finale waarin alle koorleden en het publiek samen zingen (foto: Coen van Hoevelaak).
Dirigent Ruud Velthuis tijdens de finale waarin alle koorleden en het publiek samen zingen (foto: Coen van Hoevelaak).

Holten zingt tijdens het Korenfestival

Algemeen

HOLTEN - Herman van Veen zong al eens ‘Hilversum 3 bestond nog niet, een ieder had z’n eigen stem’. Dat gevoel is sterk aanwezig tijdens de achtste editie van het Korenfestival. Op zes podia klinken de stemmen van de koorleden met als hoogtepunt het finalelied aan het einde van de middag.

“Als ik naar de gezichten van de mensen kijk, dan is het heel goed verlopen”, zegt initiatiefnemer Jacques Heijnders van popkoor Amazing die het Korenfestival organiseert samen met koorleden Tiny Bekkernens, Liesbeth Lubbersen, Gerrie Polhoud en namens De Diekerhookse Möl’nzangers, Jolanda Ulfman. Een onmisbare ondersteuning is er van Ingrid Nijkamp namens de Holtense Handelsvereniging. En de koren komen graag naar Holten. “We zitten met het aantal van tweeëntwintig koren een beetje aan de grens”, vertelt Jacques. “Er hebben zich dertig koren aangemeld, tegen zes hebben we nee gezegd en twee trokken zich terug.” 

Alle koren kunnen drie keer hun zangkunsten vertonen op de verschillende podia die rond Smidsbelt, in de Dorpsstraat en bij Bie Toontje staan opgesteld. Ook in de Dorpskerk wordt gezongen. Alle podia zijn overdekt en voorzien van geluid. Mede door het goede weer is het druk. Gevraagd naar wat het zingen in een koor nou zo leuk maakt is het antwoord eensluidend. “Gezelligheid én het samen zingen natuurlijk”, zegt Ben Smeijers van Popkoor Pursang uit Rijssen. Holtenaar Herman Deijk maakt al tien jaar deel uit van Vocal Group Notes, een koor bestaande uit totaal zes zangeressen en vier zangers. Dit kleine gezelschap onderscheidt zich door de perfecte samenzang. Zo heeft elk koor een eigen identiteit en overheerst de onderlinge gezelligheid. 

Opvallend is het enorme koor Prestige uit Utrecht, waarvan honderdvijftig leden aanwezig zijn en voor het eerst (!) buiten hun regio optreedt. Een aantal koorleden heeft er zelfs een ‘weekendje uit’ van gemaakt. Maar er waren bij de organisatie ook twijfels over de grootte. “Kun je zo’n groot koor hier wel op laten treden?”, vertelt Jacques. “Ja dus, het koor wordt gedirigeerd door oud Waerdenborch collega Ruud Velthuis en het ging voortreffelijk, even wat anders, heel groot, wij zijn blij dat we het gedaan hebben.” 

Opvallend is de geringe deelname van de overige Holtense koren. Alleen De Diekerhookse Möl’nzangers en Amazing zijn vertegenwoordigd. “We hebben alle Holtense koren geïnformeerd, maar die hadden allemaal een reden om niet mee te doen, dan houdt het op”, zegt Jacques. Het enthousiasme van de deelnemende koren is er niet minder om. 

Als aan het eind van de middag de finale met alle koren wordt aangekondigd, is het één grote zingende menigte. Aangemoedigd door dirigent Ruud Velthuis krijgt het publiek ook een aandeel en zo wordt een succesvolle middag afgesloten. Ook de braderie onder verantwoordelijkheid van Jacobien Woortman met 40 standhouders wordt gedurende de middag druk bezocht. Smidsbelt oogt gezellig met de kinderen spelend in de fonteintjes. De ouders tevreden toekijkend vanaf de volle terrassen. 

“Volgend jaar is er weer een editie”, verzekert de organisatie.

Afbeelding
Zomerserie orgelconcerten in de Schildkerk 27 mei, 17:49
Afbeelding
H. Dionysiuskerk is open tijdens Open Kerkendag 27 mei, 07:55
Afbeelding
s.v. Rijssen met 2-0 onderuit in wedstrijd tegen RSKV Bornerbroek 26 mei, 19:53
Afbeelding
Oproep voor 'krakersrellen' van zwembad De Koerbelt 26 mei, 17:55
Afbeelding
Geslaagd weekend voor SVOD turnsters in België 26 mei, 15:54
Afbeelding
Canon Rijssense kerken staat online 26 mei, 11:50
Afbeelding
'Ons Vermaak' houdt jeugdviswedstrijden 26 mei, 09:50
Afbeelding
Hele buurt wil lindebomen Haarstraat juist kappen 26 mei, 08:03