De Schildkerk in Rijssen heeft sinds het einde van de achtste eeuw vele verbouwingen ondergaan.
De Schildkerk in Rijssen heeft sinds het einde van de achtste eeuw vele verbouwingen ondergaan.

De Schildkerk is geopend tijdens de landelijke Open Kerkendag

Algemeen

RIJSSEN - De landelijke Open Kerkendag wordt gehouden op de tweede pinksterdag, 29 mei. De Schildkerk in Rijssen is open van 14.00 tot en met 17.00 uur. 

Bezoekers kunnen op deze dag een kijkje komen nemen in de kerk en luisteren naar de orgelklanken. De Stichting Open Kerken is verheugd te vernemen dat naast de Schildkerk een groot aantal kerken in Overijssel heeft besloten deel te nemen aan dit evenement. De provincie Overijssel ondersteunt de landelijke Open Kerkendag. Deelnemende kerken in Overijssel ontvangen daarom een Open Kerkendag-vlag. 

Informatie over de Schildkerk

Aan het eind van de achtste eeuw is door Lebuines op deze plek het eerste kerkje gebouwd. In de loop van de eeuwen heeft de kerk vele verbouwingen ondergaan. De laatste verbouwing dateert uit 1925. De noordelijke turfstenen muur is het oudst en dateert uit de twaalfde eeuw.
In de kerk bevindt zich een orgel uit 1856, een kansel uit de achttiende eeuw en verschillende ‘banken’ uit de adellijke tijd. Het doopvont is uit de twaalfde eeuw.

In de periode 1828-1829 heeft men bovenop de kerk een nieuwe toren gebouwd ter uitbreiding van de kerk. Het geheel werd afgesloten met een classicistische voorgevel. De Schildkerk verkreeg hiermee zijn huidige karakteristieke uiterlijk. De toren is eigendom is van de burgerlijke gemeente Rijssen.

De huidige toren is sinds 26 april 1973 een carillon rijk bestaande uit 25 klokken. Groot promotor van dit carillon was oud-burgemeester G.J. Smit. Op 6 april 1998 werd mede op zijn initiatief dit carillon uitgebreid tot 50 gesponsorde klokken. 

Buiten de Open Kerkendag om ontvangt De Schildkerk bezoekers graag met koffie en thee van 12.00 tot 14.00 uur op de dinsdag en donderdag en op zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Bekijk ook de website van Hervormd Rijssen voor meer informatie.

Inmiddels is het fietsenrek in de Manzessteeg al weggehaald. Dit stond achter de brandtrap.
Fietsen blokkeren doorgang Manzessteeg 12 minuten geleden
Excelsior'31 en Sportclub Rijssen willen twee bestaande trainingsvelden omzetten naar kunstgras. Voor het veld van Sportclub Rijssen moet de KNVB eerst goedkeuring geven.
Twee velden omzetten naar kunstgras 14 uur geleden
Vanuit zijn luie stoel vertelt de heer Tenkink hoe hij de eerste klant in Twello werd.
Al 25 jaar genieten van Gotink Maaltijden 16 uur geleden
Afbeelding
Après-ski in Hoge Wal met Shantykoor Riessen 20 uur geleden
De voortuinen van de flexwoningen aan de Industriestraat in Holten zijn inmiddels voorzien van planten. Alles wordt klaargemaakt, zodat de eerste huurders er binnenkort kunnen gaan wonen.
Meer flexwoningen voor Holtenaren 22 uur geleden
Afbeelding
Norah Rijssen opent weer na een grote verbouwing gisteren
Ontwerp van Palazzo
Palazzo is de grootste logistieke architect van het jaar 2023 22 feb, 07:57
Nederland, Amsterdam, 16 februari 2021?Michel Krielaars, journalist?Foto: Merlijn Doomernik?Alle rechten voorbehouden / All rights reserved
Michel Krielaars vertelt over het Rusland van toen en nu 21 feb, 19:33