De Oudheidkamer Hoolt’n is te vinden aan de Dorpsstraat 25-27 te Holten.
De Oudheidkamer Hoolt’n is te vinden aan de Dorpsstraat 25-27 te Holten.

Open dag Oudheidkamer Hoolt’n en ’n Spieker met een prijsvraag

Algemeen

HOLTEN - De Oudheidkamer Hoolt’n houdt op zaterdag 16 september van 11.00 tot 17.00 uur een open dag. Ook de opslagruimte ‘n Spieker aan de Kerkhofsweg is te bezoeken. 

Tijdens de open dag zullen tussen 11.00 en 13.00 uur de Hoolter Daânsers optreden, afwisselend op het pleintje voor de Oudheidkamer en buiten bij ’n Spieker aan de Kerkhofsweg. Vanaf 13.00 uur komt Janny Vruwink bij ’n Spieker die veel kan vertellen over oude ambachten. Zij vlecht allerlei dieren en voorwerpen van stro en neemt eigen vlechtwerk mee om deze middag te laten zien. Kinderen mogen bij de kraam van Janny langskomen om onder haar begeleiding zelf iets leuks te vlechten en hun eigen werkje mee te nemen. 

Ouders kunnen binnen in ’n Spieker een kijkje nemen, waar de Oudheidkamer een grote verzameling historische voorwerpen en materialen bewaart.

In het voormalige gemeentehuis van Holten, tegenwoordig in gebruik door de Oudheidkamer Hoolt’n, is de expositie ‘Boskopn doo’ te zien: nostalgisch winkelinterieur met bijbehorende kruidenierswaren zoals het in de jaren ‘50 en ‘60 in menig dorp te vinden was. In de middelste ruimte heeft de werkgroep Textiel een opstelling gemaakt van kleding en attributen die laten zien hoe de vroegere huisvrouw op pad ging om de wekelijkse boodschappen in huis te halen. 

In de achterste exporuimte is er aandacht voor beeld en geluid van ver terug in de vorige eeuw met onder andere antieke radio’s, oude camera’s en geluidsapparatuur. De werkgroep Mariniers toont in hun expositieruimte het thema ‘Wintertraining Noorwegen/Schotland’, een training met zware beproevingen onder extreem koude omstandigheden.

Wegens het succes van vorig jaar houdt de Oudheidkamer tijdens de open dag wederom een prijsvraag met prijzen, aangeboden door Holtense ondernemers. Het betreft 12 vragen die door iedereen, met hulp van derden of via boeken of internet, thuis te beantwoorden zijn. Ook dit jaar is er één vraag die alleen te beantwoorden is in de Oudheidkamer tijdens de open dag. 

Het antwoordformulier kan tijdens de open dag worden ingeleverd bij de Oudheidkamer. De formulieren met de vragen zijn af te halen bij Oudheidkamer Hoolt’n en bij de sponsoren: Gervedink Nijhuis, ijsboerderij Oans, Eten bij Huzen, brouwerij Tanklokaal, Roelie bloem & design, Hubo bouwmarkt Holten, Handwerkwinkel Holten (Van Bussel), garage Erik Huzen, Greun Hoolt’n, Annemarie Wonen en Reclamemakers. Verder liggen ze bij de Coop, de AH, het Kulturhus aan de Smidsbelt en Kulturhus Dijkerhoek.

Afbeelding
Cursus internet voor beginners 14 uur geleden
Afbeelding
Maak het verschil voor een ander met de gebakjesactie 24 sep., 19:47
Afbeelding
Amateur schietwedstrijd bij SV Tubantia in Rijssen 24 sep., 18:38
Afbeelding
Eerste restauratieproject onthuld 24 sep., 18:09
Afbeelding
Nomineer organisatie of een jonge vrijwilliger 24 sep., 12:20
Afbeelding
Houd je hersenen actief in de Studiekring bij de bibliotheek 23 sep., 17:26
Afbeelding
Bijeenkomsten 'Goed omgaan met dementie' 23 sep., 14:06
Afbeelding
Respect voor dialect in de Fruytierschool Rijssen 23 sep., 10:48