Pand Haarstraat 117 op de hoek Weijerdstraat waar Rosman altijd vuurwerk verkocht. Uiterst links de mysterieuze zitbank.
Pand Haarstraat 117 op de hoek Weijerdstraat waar Rosman altijd vuurwerk verkocht. Uiterst links de mysterieuze zitbank. Foto: Jan Joost

Politiek adviseert buurt: “Ga in overleg over Haarstraat 117.”

Algemeen

RIJSSEN - De gemeente en de politiek willen meewerken aan nieuwbouw op de hoek Haarstraat-Weijerdstraat, maar de omwonenden zijn het niet eens met de appartementenbouwplannen van eigenaar Rosman. Dat bleek donderdagavond tijdens de vergadering van de Commissie Grondgebied in het gemeentehuis. 

Namens de buren, Ter Harmsel Interieurs, voerde Derk Jansen het woord. Hij stelde dat de detailhandel van Ter Harmsel niet in het gedrang zou mogen komen. Het probleem van de woninginrichter is dat zijn percelen alleen via de Weijerdstraat over het terrein van Rosman bereikbaar is. Door pand Haarstraat 117 te vervangen door appartementen dreigt Ter Harmsel in de knel te komen. 

Jansen zei ook overlast te vrezen voor de toekomstige bewoners, omdat vrachtwagens en bestelbussen pal langs de gevels van de beoogde woningen moeten rijden. Ook zouden er voor de 10 beoogde appartementen slechts 6 parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

Namens de omwonenden van de Haarstraat en de Weijerdstraat voerde Jan Wessels het woord. Hij vond dat de omvang van de nieuwbouwplannen te groot was en een inbreuk dreigde te vormen op de privacy van de omwonenden. Ook hij legde de vinger bij het aantal parkeerplaatsen. “Daar is nu al een tekort aan. Dit zou kunnen worden opgelost door parkeerplekken te maken in de groenstrook aan de Haarstraatzijde tussen de bedieningsweg en de hoofdrijbaan, net als vroeger.” Op de bedoelde plek staat in de groenstrook nog altijd een volstrekt overbodige zitbank die uitzicht geeft op de panden van Rosman en Ter Harmsel. Wessels stelde verder dat de nieuwbouw aan de achterkant te hoog zou uitvallen ten opzichte van de laagbouw van Elimschool. Hij zei geen bezwaar te hebben tegen nieuwbouw als het laagbouw zou zijn.

Ga in overleg

De politieke partijen wilden zich liever niet mengen in de meningsverschillen tussen Rosman en de omwonenden. Richard Jansen (SGP) zei nog steeds positief te staan tegenover de nieuwbouwplannen, maar of ze te omvangrijk zijn, “is niet aan ons om daar een oordeel over te geven. Ik vind dat de betrokkenen toch nog eens met elkaar om de tafel moeten gaan zitten om het samen op te lossen.” Ook Bart-Jan van den Berg (VVD) en Rob Meijerink (GroenLinks PvdA) adviseerden om de buurt er gezamenlijk uit te laten komen. 

Afbeelding
Jaarlijkse kerstmarkt bij de Mensingboerderij 12 uur geleden
Afbeelding
Koor Jong van Hart geeft twee concerten 18 uur geleden
Afbeelding
Aan de wandel na de kerstdagen 21 uur geleden
Afbeelding
'Op een dag lees ik voor uit mijn eigen boek' 8 dec., 19:52
Afbeelding
s.v. Rijssen boekt in eigen huis zege op Hardenberg '85 8 dec., 17:52
Afbeelding
Rotaryclub zamelt 7000 euro in voor 't Leijerweerd 8 dec., 11:51
Afbeelding
Adventszangavond 8 dec., 10:02
Afbeelding
Holtens station weer bij de tijd 8 dec., 07:56