Erik Wessels, Erna Mobach en Gerrie Kienhuis proosten op de opening van de Catteburg. Gebouwd op eigen grond van De Goede Woning.
Erik Wessels, Erna Mobach en Gerrie Kienhuis proosten op de opening van de Catteburg. Gebouwd op eigen grond van De Goede Woning. Foto: Peter Bulthuis

Opening Catteburg: ‘De eerste weken voelde ik me net als op vakantie’

Algemeen

RIJSSEN - Na enkele pogingen om het doek van de naam te krijgen, lukte het uiteindelijk toch met extra hulp via een ladder. Wethouder Erik Wessels en Gerrie Kienhuis hadden afgelopen donderdag 14 september de eer om de Catteburg te openen. De bewoners zijn er zeer tevreden over. Harm Jaspers: “Het is hier mooi wonen. Heel erg blij mee!” Zo ook Gerrie: “De eerste weken voelde ik me net op vakantie!”

Het gaat om twintig appartementen. Een nieuw gebouw van De Goede Woning met twintig energieneutrale moderne woningen aan de Cattelaar en Burggraaf in Het Opbroek. Op de benedenverdieping is alles gelijkvloers, terwijl de bovenverdieping nog een extra etage heeft. “Mijn vriendin is erg blij met de extra zolderruimte”, zegt Harm. Hij is een van de huurders. “We zochten een woning om samen te wonen. Zelf kom ik uit Enschede en daar was niets te vinden.” Zijn vriendin uit Rijssen huurde al een aantal jaren via de Goede Woning en kreeg daarom voorrang op een woning in de Catteburg. Directeur bestuurder van de Goede Woning Erna Mobach: “Om doorstroming te bevorderen en huurders de mogelijkheid te geven te verhuizen naar een beter passende woning, hebben wij tien woningen met voorrang verhuurd aan degenen die al langer dan een jaar bij ons huurden.” 

Zo ook Gerrie Kienhuis. Zij huurt al 43 jaar bij de woningstichting. Erna: “Alle tien woningen zijn verhuurd aan doorstromers waarbij twee huurders al 35 en 43 jaar bij ons huurden. Een mix van leeftijden. Waarbij de ouderen vooral gelijkvloers op de benedenverdieping wonen en de jongeren boven, met een extra verdieping.”

Gerrie heeft jaren aan de Sparrenlaan gewoond en zag de nieuwbouw in de krant staan. “Dat lijkt me wel wat!”, dacht ze en belde met de Goede Woning. Hier kreeg ze de vraag of ze al wel ingeschreven stond. “Ik ben al jaren lid”, gaf ze aan. Doelend op het aantal jaren dat ze huurt. Maar om eraan mee te doen was het de bedoeling dat ze zich zou inschrijven als woningzoekende. Laat dan maar zitten, was haar gedachte en liet het erbij. 

Totdat ze op een dag ineens een telefoontje kreeg: “We hebben een woning voor u!” Gerrie: “Ik begon spontaan te huilen, wat mooi! Ik zat nog in mijn ochtendjas. Snel douchen en naar het kantoor van De Goede Woning.” Daarna begon ze toch wat te twijfelen: “Wat moet ik dan toch?” Ze laat een huis met drie slaapkamers achter. “En ik hoef geen trappen meer op”, zegt ze. “Achteraf ben ik er heel erg blij mee!”

De bewoners hebben de sleutels sinds 1 augustus. Erna: “Ze mochten zelf de keuken en badkamer uitkiezen.”

Volgens haar is de oplevering van de Catteburg een bijzonder moment. “We bouwen niet elk jaar nieuwe woningen. De laatste keer was de Jan Bothof in 2020.” Dit pand heeft model gestaan voor deze nieuwbouw. “Omdat de Jan Bothof zo goed beviel, hebben wij gekozen voor hetzelfde ontwerp.” 4D Architecten had dan ook een makkelijke klus. Alhoewel: “Tijdens de bouw is vaak gevraagd: hoe is dat bij de Jan Bothof gedaan?” Daarnaast bleek dat de architect er toch een eigen stempel op heeft gegeven. “Door de kleuren, de accenten in de zijgevel en door te spelen met de balkons.” Firma Ter Harmsel kreeg de klus om het gebouw er daadwerkelijk neer te zetten. Gerrie kreeg de eer om met wethouder Erik Wessels het pand te openen. “Omdat ze de langsthurende is die hier nieuw is komen wonen”, zegt Erna. “Lieten ze me voor de tweede keer schrikken!”, lacht Gerrie over het moment dat ze werd gevraagd. 

Tussen de oplevering van de vorige woningen zit twee jaar. Erna hoopt dat dit in de toekomst sneller kan. “Tegenwoordig moet je erg lang wachten om in aanmerking te komen voor een huurwoning”, benadrukt ze. “Het aantal reacties op woningen die vrijkomen is erg groot.” Zo ook bij de Catteburg. “Bij het aanbieden van deze twintig woningen, kregen we tweehonderd reacties op de bovenwoning en 170 op de benedenwoning.”

En dat er een tekort aan huurwoningen is in Rijssen-Holten, blijkt wel uit een nieuw woningmarktonderzoek. “Kwam daar twee jaar geleden nog een toename van tachtig huurwoningen uit, nu is dat tot 2035 zelfs 340.” Voor een deel wordt hieraan voldaan door de regiodeal met provincie en gemeente om tweehonderd woningen te gaan bouwen. “Gezamenlijk te realiseren door De Goede Woning en Viverion. Een flinke nieuwbouwopgave!”

Afbeelding
Jaarlijkse kerstmarkt bij de Mensingboerderij 12 uur geleden
Afbeelding
Koor Jong van Hart geeft twee concerten 18 uur geleden
Afbeelding
Aan de wandel na de kerstdagen 22 uur geleden
Afbeelding
'Op een dag lees ik voor uit mijn eigen boek' 8 dec., 19:52
Afbeelding
s.v. Rijssen boekt in eigen huis zege op Hardenberg '85 8 dec., 17:52
Afbeelding
Rotaryclub zamelt 7000 euro in voor 't Leijerweerd 8 dec., 11:51
Afbeelding
Adventszangavond 8 dec., 10:02
Afbeelding
Holtens station weer bij de tijd 8 dec., 07:56