V.l.n.r.: Derk Jansen, Wim Nijkamp, Henk Slagman en Erik Wessels.
V.l.n.r.: Derk Jansen, Wim Nijkamp, Henk Slagman en Erik Wessels. Foto: Gemeente Rijssen-Holten

Erfgoedpluim voor Holten en Rijssen

Algemeen

RIJSSEN-HOLTEN - Derk Jansen heeft met zijn inzet voor het herstel van de oude Walkerk aan de Walstraat een forse bijdrage geleverd aan het behoud van erfgoed in Rijssen. Als erkenning van die inzet, heeft de Erfgoedadviesraad Rijssen-Holten hem de Erfgoedpluim 2023 uitgereikt.

Dat gebeurde woensdagmiddag in de voormalige Walkerk. Een nietsvermoedende Derk Jansen werd gebeld door eigenaar Gradus Wessels van de Walkerk. De Rijssense interieurgigant heeft de Walkerk in gebruik als toonzaal en hij vreesde scheurvorming in de boventoonzaal waar de details van de voormalige kerkzaal en galerij nog altijd zichtbaar zijn.

Jansen toog energiek als altijd naar de Walkerk, zag niets verontrustends en bij het afdalen van de trappen werd hij verwelkomd door voorzitter Wim Nijkamp van de Erfgoedadviesraad, wethouder Erik Wessels en Erfgoedraadslid Henk Slagman die hem de Erfgoedpluim en een grote bos bloemen overhandigden.

Volgens Nijkamp heeft Derk Jansen op zijn eigen vasthoudende en enthousiasmerende wijze een prestatie van formaat geleverd. De oude gevel van de bijna 100-jarige Walkerk is in ere hersteld.

Er is zelfs gezorgd voor een unieke inkijk in de voormalige kerkzaal in de oude hoofdingang. De Rijssense stadsgidsen hebben een sleutel kunnen de hoofddeur openen als zij groepen door het centrum leiden. Jansen heeft zich vastgebeten in de materie, grondig verdiept in de historie van het kerkgebouw en de eigendomsverhoudingen.

Hij zocht fondsen en met goedkeuring en in voortdurende samenspraak met Wessels benaderde hij vakbekwame bedrijven die er onder zijn leiding in slaagden een erfgoedproject neer te zetten met blijvende materiële en immateriële waarde voor Rijssen.


Wethouder Erik Wessels (links) en voorzitter Wim Nijkamp (rechts) overhandigen het echtpaar Kwakernaak de Erfgoedpluim voor Holten. - Foto: gemeente Rijssen-Holten

Erfgoedpluim Holten

De Erfgoedpluim voor Holten ging naar Wim Kwakernaak, eigenaar en bewoner van pand Kerkstraat 5 in Holten. Kwakernaak gaf aan dat zo’n oude woning het nodige onderhoud vraagt, juist ook om het karakteristieke te behouden. Hij probeert dat zoveel mogelijk zelf te doen. Dit voorjaar heeft hij het pand een volledige schilderbeurt gegeven; een hele klus, waarop hij veel positieve reacties kreeg van passanten. En dat zijn er nogal wat, want de wandelaars van het Pieterpad, van het Groningse Pieterburen naar de Zuid-Limburgse Sint Pietersberg, komen langs pand Kerkstraat 5. Het pand als voormalige dorpsboerderij geeft de Kerkstraat historische uitstraling

De Erfgoedadviesraad heeft waardering voor de manier waarop de panden en bijbehorende aankleding met behoud van karakteristieken worden onderhouden en bewaard. Het uitdragen van de geschiedenis en aandacht voor de erfgoedwaarde, zorgt ervoor dat deze panden een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud en de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Volgens voorzitter Wim Nijkamp is het toekennen van de Erfgoedpluimen aan beide heren zeker op zijn plaats.

Aanmoedigingsprijs

De Erfgoedpluim is een initiatief van de Erfgoedadviesraad in samenwerking met de gemeente Rijssen-Holten. De pluim is een jaarlijkse voor een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de instandhouding van het ruimtelijk erfgoed in Rijssen-Holten.

Afbeelding
Jaarlijkse kerstmarkt bij de Mensingboerderij 11 uur geleden
Afbeelding
Koor Jong van Hart geeft twee concerten 17 uur geleden
Afbeelding
Aan de wandel na de kerstdagen 21 uur geleden
Afbeelding
'Op een dag lees ik voor uit mijn eigen boek' 8 dec., 19:52
Afbeelding
s.v. Rijssen boekt in eigen huis zege op Hardenberg '85 8 dec., 17:52
Afbeelding
Rotaryclub zamelt 7000 euro in voor 't Leijerweerd 8 dec., 11:51
Afbeelding
Adventszangavond 8 dec., 10:02
Afbeelding
Holtens station weer bij de tijd 8 dec., 07:56