Omslag van het boek van Klaas de Groot.
Omslag van het boek van Klaas de Groot. Foto: Jan Joost

Respect voor dialect in de Fruytierschool Rijssen

Algemeen

RIJSSEN - De vraag hoe je streektalen nuttig in kunt zetten in het gezin, de school, het jeugdwerk, de zorg, het pastoraat en op social media komt zaterdagmiddag 7 oktober aan bod in de Fruytierschool aan de Stroekeld. Aanleiding is het onderzoek dat Klaas de Groot en Kees van Reenen deden naar de verschillende streektalen in de zogenaamde Bijbelgordel.

De Bijbelgordel is het gebied dat loopt van Zeeland, via het het rivierenland in het midden van het land richting Twente. De stad Rijssen vormt als het ware een uitloper van de Bijbelgordel. 

Onderzoeker Klaas de Groot zal vertellen over het belang van dialecten en hoe hij daar in zijn dagelijkse voortgezet onderwijspraktijk stimulerend mee omgaat. Groepsleerkracht Ina Dannenberg-ter Harmsel van de Haarschool vertelt over het omgaan met dialecten in het basisonderwijs, evenals Harriët Averesch-ter Harmsel. Vier leerlingen vertellen over hun onderzoeksprojecten naar streektaalgebruik. Dominee Cor van der Worp vertelt over het belang van streektaal in het pastoraat. Wethouder Bert Tijhof zal die middag aanwezig zijn en het boek Oonder oons gezeed aangeboden krijgen. 

De middag zal worden geopend met het samen zingen van een Rijssense psalmbewerking van oud-Rijssenaar Jan Averink uit Randwijk. De toegang is gratis. Inloop vanaf 13.30 uur en de start is om 14.00 uur. Wie aanwezig wil zijn bij deze middag over dialect wordt verzocht dit even te melden. Dat kan door het sturen van een e-mail naar streektaol@gmail.com.

Afbeelding
Jaarlijkse kerstmarkt bij de Mensingboerderij 11 uur geleden
Afbeelding
Koor Jong van Hart geeft twee concerten 17 uur geleden
Afbeelding
Aan de wandel na de kerstdagen 21 uur geleden
Afbeelding
'Op een dag lees ik voor uit mijn eigen boek' 8 dec., 19:52
Afbeelding
s.v. Rijssen boekt in eigen huis zege op Hardenberg '85 8 dec., 17:52
Afbeelding
Rotaryclub zamelt 7000 euro in voor 't Leijerweerd 8 dec., 11:51
Afbeelding
Adventszangavond 8 dec., 10:02
Afbeelding
Holtens station weer bij de tijd 8 dec., 07:56