Omslag van het boek van Klaas de Groot.
Omslag van het boek van Klaas de Groot. Foto: Jan Joost

Respect voor dialect in de Fruytierschool Rijssen

Algemeen

RIJSSEN - De vraag hoe je streektalen nuttig in kunt zetten in het gezin, de school, het jeugdwerk, de zorg, het pastoraat en op social media komt zaterdagmiddag 7 oktober aan bod in de Fruytierschool aan de Stroekeld. Aanleiding is het onderzoek dat Klaas de Groot en Kees van Reenen deden naar de verschillende streektalen in de zogenaamde Bijbelgordel.

De Bijbelgordel is het gebied dat loopt van Zeeland, via het het rivierenland in het midden van het land richting Twente. De stad Rijssen vormt als het ware een uitloper van de Bijbelgordel. 

Onderzoeker Klaas de Groot zal vertellen over het belang van dialecten en hoe hij daar in zijn dagelijkse voortgezet onderwijspraktijk stimulerend mee omgaat. Groepsleerkracht Ina Dannenberg-ter Harmsel van de Haarschool vertelt over het omgaan met dialecten in het basisonderwijs, evenals Harriët Averesch-ter Harmsel. Vier leerlingen vertellen over hun onderzoeksprojecten naar streektaalgebruik. Dominee Cor van der Worp vertelt over het belang van streektaal in het pastoraat. Wethouder Bert Tijhof zal die middag aanwezig zijn en het boek Oonder oons gezeed aangeboden krijgen. 

De middag zal worden geopend met het samen zingen van een Rijssense psalmbewerking van oud-Rijssenaar Jan Averink uit Randwijk. De toegang is gratis. Inloop vanaf 13.30 uur en de start is om 14.00 uur. Wie aanwezig wil zijn bij deze middag over dialect wordt verzocht dit even te melden. Dat kan door het sturen van een e-mail naar streektaol@gmail.com.

Inmiddels is het fietsenrek in de Manzessteeg al weggehaald. Dit stond achter de brandtrap.
Fietsen blokkeren doorgang Manzessteeg 1 uur geleden
Excelsior'31 en Sportclub Rijssen willen twee bestaande trainingsvelden omzetten naar kunstgras. Voor het veld van Sportclub Rijssen moet de KNVB eerst goedkeuring geven.
Twee velden omzetten naar kunstgras 16 uur geleden
Vanuit zijn luie stoel vertelt de heer Tenkink hoe hij de eerste klant in Twello werd.
Al 25 jaar genieten van Gotink Maaltijden 18 uur geleden
Afbeelding
Après-ski in Hoge Wal met Shantykoor Riessen 22 uur geleden
De voortuinen van de flexwoningen aan de Industriestraat in Holten zijn inmiddels voorzien van planten. Alles wordt klaargemaakt, zodat de eerste huurders er binnenkort kunnen gaan wonen.
Meer flexwoningen voor Holtenaren gisteren
Afbeelding
Norah Rijssen opent weer na een grote verbouwing 22 feb, 10:19
Ontwerp van Palazzo
Palazzo is de grootste logistieke architect van het jaar 2023 22 feb, 07:57
Nederland, Amsterdam, 16 februari 2021?Michel Krielaars, journalist?Foto: Merlijn Doomernik?Alle rechten voorbehouden / All rights reserved
Michel Krielaars vertelt over het Rusland van toen en nu 21 feb, 19:33