De bedoeling was om een Knarrenhof voor senioren op het Enkcoterrein te bouwen. Maar omdat de woningen te groot zijn, is hiervan afgezien.
De bedoeling was om een Knarrenhof voor senioren op het Enkcoterrein te bouwen. Maar omdat de woningen te groot zijn, is hiervan afgezien. Foto: Peter Bulthuis

Knarrenhof niet naar Enkcoterrein

Algemeen

HOLTEN - Het Knarrenhof krijgt geen plek op het Enkcoterrein. “Maar dat betekent niet dat er geen Knarrenhof in Holten komt”, benadrukt projectmaker Herman Hoogstraat. “De gemeente heeft toegezegd om op zoek te gaan naar een andere geschikte locatie.”

Het project paste niet in het plan. “We hebben van alles geprobeerd om het passend te maken, maar dat is uiteindelijk niet gelukt”, legt hij uit. “Onze woningen zijn 7,5 meter breed en de gemeente gaat uit van woningen met een breedte rond 5 meter.” Er is gekeken om de woningen kleiner te maken. “Maar onze kritische grens is 6,30 meter.” 

Herman: “We hebben nog gekeken of we de lucht in kunnen. Maar dan moet je weer terug naar het participatieproces waarin werd gezegd: ‘er komen grondgebonden woningen’. Dan moet je weer helemaal terug in het traject. Dat willen we niet. Dan ben je geen betrouwbare overheid als je het eerst hebt over laagbouw en het toch hoogbouw wordt. Daarnaast sta je als Knarrenhof direct met 1-0 achter als het koste wat kost doorgedreven moet worden. En dat willen wij niet.” 

Bij een Knarrenhof gaat het om zo’n twintig tot dertig woningen die gebouwd zijn rond een centrale hoftuin. “Met een hofhuis als ontmoetingsruimte en eventueel voor inloop.” 

Levensloopbestendig

Net als starters, zijn senioren naarstig op zoek naar geschikte woningen. “Het gaat om levensloopbestendige woningen met alles op de begane grond. Zo kun je met een rolstoel naar de wc of naar de slaapkamer”, geeft Herman aan. “Voor senioren is het natuurlijk het mooist als alles dichtbij is. “Winkels, de fysio, drogist en openbaar vervoer. Het Enkcoterrein was de ideale plek.”

Hij vindt het dan ook erg jammer dat het nu niet doorgaat, maar is wel positief over de instelling van de gemeente om te gaan zoeken naar een andere geschikte plek.

‘Alles behalve tijd’

Wel hoopt hij dat dit niet jaren gaat duren. “Senioren hebben alles, behalve tijd. Als je nu 75 bent en er nog tien jaar op moet wachten, dan kan het te laat zijn. Daarom proberen het zo snel mogelijk rond te krijgen.”

In eerste instantie wordt gezocht naar een nieuwe geschikte plek in Holten. “We hebben een grote actieve groep mensen in Holten”, geeft hij aan. “En daar hebben wij ons bij aangesloten.”

De gemeente zit er wel aan te denken om van het voormalige Nido Universalpand aan de Industriestraat in Holten huisvesting voor jongeren en senioren te gaan maken. Maar volgens Herman valt dit buiten het Knarrenhof. En wordt naar een andere plek gezocht.

Het Nidopand is onderdeel van het ontwikkelgebied de Enkco. De bedoeling is om het laatste stukje industrieel erfgoed van Holten te bewaren. 

De gemeente laat weten op zoek te zijn naar een nieuwe geschikte locatie voor het Knarrenhof. Maar er is nog geen zicht op waar dat zou kunnen.

Afbeelding
Jaarlijkse kerstmarkt bij de Mensingboerderij 12 uur geleden
Afbeelding
Koor Jong van Hart geeft twee concerten 19 uur geleden
Afbeelding
Aan de wandel na de kerstdagen 22 uur geleden
Afbeelding
'Op een dag lees ik voor uit mijn eigen boek' 8 dec., 19:52
Afbeelding
s.v. Rijssen boekt in eigen huis zege op Hardenberg '85 8 dec., 17:52
Afbeelding
Rotaryclub zamelt 7000 euro in voor 't Leijerweerd 8 dec., 11:51
Afbeelding
Adventszangavond 8 dec., 10:02
Afbeelding
Holtens station weer bij de tijd 8 dec., 07:56