Dave Berendijk heeft zich als osteopaat in Nijverdal gevestigd en hoopt veel mensen van hun klachten af te kunnen helpen.
Dave Berendijk heeft zich als osteopaat in Nijverdal gevestigd en hoopt veel mensen van hun klachten af te kunnen helpen. Foto: Ilona fotografie

‘Ik sta altijd paraat om mensen te helpen’

Algemeen

NIJVERDAL - Voor veel mensen is het werk van een osteopaat redelijk onbekend. Ze denken dat het een ‘kraker’ (chiropractor) is of dat het een nogal zweverig iets is, omdat het bij de ‘alternatieve’ geneeswijzen is ingedeeld. Dave Berendijk vestigde zich een jaar geleden in Nijverdal als zelfstandig osteopaat en helpt deze misverstanden graag de wereld uit.

“Waarom osteopathie ‘alternatief’ is, weet ik eigenlijk niet,” zegt hij. “Misschien omdat wij, anders dan veel ‘reguliere’ behandelingen, naar het hele lichaam kijken, niet naar een enkel onderdeel. En daar heb je misschien wel direct de kern van ons werkveld te pakken: we kijken naar het hele lichaam en naar het lichaam als geheel. Alles werkt namelijk met elkaar samen en heeft invloed op jouw functionaliteit. Als osteopaat gaan we op zoek naar de oorzaak van je klachten, hierdoor kan het zijn dat we niet direct de plek behandelen van je klachten, maar dat we een andere structuur moeten behandelen in je lichaam.”

Mogelijke klachten waarmee je naar de osteopaat kunt gaan zijn: nek- rugklachten, hoofdpijn, schouder- elleboogklachten, heup- bekkenklachten, buikklachten.

Topsport

Dave heeft van zijn twaalfde tot zeventiende op hoog niveau (eredivisie bij de jeugd) basketbal gespeeld en heeft daarbij klachten opgelopen. Hij heeft meerdere therapieën gehad, maar dit hielp niet en eigenlijk werden zijn klachten steeds erger.

“Uiteindelijk kwam ik bij osteopaat Martin Kalter terecht, die mijn klachten wel kon verhelpen. Zo gaat het bij veel mensen. Ze hebben een pijnlijke schouder, gaan naar de huisarts, komen bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut terecht, maar dan blijkt dat de patiënt niet het juiste resultaat te boekt. Vervolgens komen ze misschien in het ziekenhuis terecht voor foto’s of een scan, maar daar is niets op te zien. Uiteindelijk komen ze bij mij, of een andere osteopaat, als een soort laatste redmiddel. Er stappen regelmatig mensen bij mij van de behandeltafel die ‘verzuchten’ dat ze dit veel eerder hadden moeten doen.”

Praktijk

Hoewel Dave het basketballen, dankzij de speciale topsportopleiding in Zwolle, goed kon combineren met zijn havo, realiseerde hij zich, dat hij met basketballen geen geweldig inkomen zou verdienen.

“Hier in Nederland is het moeilijk als topsporter je brood te verdienen, dus ben ik gaan kijken welk beroep mij aansprak. De verhalen van mijn osteopaat Martin kwamen nog regelmatig naar boven en zo ben ik gaan kijken bij de opleiding in Amsterdam, college Sutherland. Die staat in het vakgebied bekend als een van de betere opleidingen en sprak mij meteen aan. Na het behalen van mijn diploma heb ik mij vorig jaar hier in Nijverdal aan de Boomcateweg 89 gevestigd. Ik ben nu druk bezig mijn praktijk uit te breiden en zal twee dagen in Nijverdal werken en twee dagen in Holten, waar ik de samenwerking met Martin Kalter aanga. Dat is toch wel mijn belangrijkste drijfveer: ik sta altijd paraat om mensen te helpen, zodat de klachten niet onnodig blijven bestaan.”

Hij kan niet alles verhelpen, geeft hij toe, wat wel blijkt uit het feit dat hij een patiënt met heupklachten terug naar de huisarts heeft verwezen. “Die bleek een nieuwe heup nodig te hebben. Elke klacht kent zijn eigen behandelwijze. Soms kan ik de patiënt niet helpen met osteopathie en dan stuur ik de patiënt graag door naar een andere therapeut.”

Bijscholing

Met het behalen van zijn diploma is Dave niet uitgeleerd. “Er zijn zoveel interessante onderwerpen waar ik nog graag meer over leer. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met de opleiding voor baby- en kinderosteopathie en wil ik me nog verdiepen in de evolutionaire osteopathie. Hoe meer wij van het menselijk lichaam weten en hoe alle onderdelen met elkaar in verband staan, hoe beter wij als osteopaat mensen met klachten kunnen helpen. Ik blijf me dus bijscholen.”

Op Daves website staat uitgebreide informatie over osteopathie en kun je direct een afspraak inplannen, zowel voor de praktijk in Nijverdal als in Holten. Bij verdere vragen kun je Dave telefonisch bereiken op 06-23340649.

Dinie en Johan Vasters zijn na zestig jaar huwelijk nog steeds gelukkig met elkaar.
'Ik vond haar gelijk een mooi meisje' 14 minuten geleden
Afbeelding
Boekenmarkt de Hoge Wal: vele meters met boeken 2 uur geleden
Afbeelding
Eat2Meet Lunch in Kulturhus Holten 4 uur geleden
Tijdens de open dag van 1 juni kan ook met de instructeurs een rondje worden gereden in één van de lesauto's.
Van examenstress naar rijles bij Rijschool Hermen 5 uur geleden
Afbeelding
Comfortabele T-shirts voor elke gelegenheid 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Hart van Rijssen-Holten lees je nu online 11 uur geleden
De meiden van Excelsior ’31 MO20 zijn ongeslagen kampioen in de hoofdklasse.
Excelsior '31 MO20 kampioen hoofdklasse 21 mei, 13:59
Afbeelding
Op De Delle 21 mei, 13:53