Prins Jaap de Kastelein met zijn adjudant Henny. (foto: Freddy Paalman)
Prins Jaap de Kastelein met zijn adjudant Henny. (foto: Freddy Paalman)

Jaap de Kastelein is de 55e prins der Fienpreuvers

Algemeen

KEUNEDARP - Carnavalsvereniging De Fienpreuvers heeft afgelopen zaterdagavond de opvolger van prins Plakkie gepresenteerd. Prins Jaap de Kastelein met zijn broer en tevens Adjudant Henny gaan het komende jaar regeren over Keunedarp. En niet zomaar een jaar, de vereniging bestaat 55 jaar en dat is volgens de taal der zotten een jubileum.

Dat het carnaval leeft in Keunedarp, de carnavaleske benaming van Holten, bewijst een bomvolle zaal De Poppe. Het is 11 november en in de traditie van het carnaval de avond waarop de nieuwe prins wordt gepresenteerd. Maar voordat het zover is zijn er allerlei rituelen die moeten worden afgehandeld. 

Zo is er een nieuw lid van de Raad van Elf dat wordt voorgesteld. Nog wat onwennig wordt, onder begeleiding van Veldwachter Frank Voortman en de ‘stokkencommissie’ leden Bart Soer en Tonnie Brands, Gijs Nijland naar binnen geblazen door huisorkest De Braandheultjes. Gijs wordt direct warm opgenomen in de Raad van Elf, die overigens bestaat uit 17 leden. Daarna zijn er vier nieuwe Versierders, niet te verwarren met charmeurs. Dit zijn de mannen die de prinsenwagen bouwen. Als afsluiting van de plichtplegingen werden de jubilarissen in het zonnetje gezet. Leden die 22 jaar lid zijn en dit jaar waren het alleen dames die deze eer ten deel viel. Hun vurige wens ook een keer een polonaise te lopen onder begeleiding van de Braandheultjes en stokkencommissie werd ingewilligd. 

Nadat de dames weer op hun plek zitten volgt het afscheid van de dan nog regerende Prins Plakkie. Bijgestaan door zijn Adjudant Gait gaat Prins Plakkie in vogelvlucht door alle activiteiten van het afgelopen carnavalsjaar. Beiden hebben genoten en als de Prins verder wil met zijn afscheidsspeech wordt hij onderbroken door zijn buurtgenoten van ‘de Leggenbarch’. Plakkie wordt ontdaan van al zijn prinselijke versierselen en “voortaan ben je gewoon weer buurman Plakkie”, krijgt de oud Prins te horen van zijn noabers. Zo snel kan het gaan. 

Dan is het wachten tot het moment waarop de aanwezigen zitten te wachten. Het hoogtepunt wordt ingeleid door een knap gemaakte film waarop een parodie is te zien op het populaire programma ‘Kamp van Koningsbrugge’. In Keunedarp omgedoopt tot ‘Kamp van Prinsenbrugge’. Hierin worden vijf potentiële adjudanten onderworpen aan allerlei ontberingen. Nadat er drie ‘natte kranten’, zoals ze worden aangesproken door een oververhitte kampcommandant, zijn afgevallen worden de overgebleven twee de zaal binnengebracht. De spanning stijgt, het gissen naar aanleiding van het filmpje is begonnen. 

De ontknoping is voor velen een verrassing als uit een grote binnengebrachte doos de nieuwe prins tevoorschijn komt. Niemand minder dan de plaatselijke caféhouder Jaap Huisman met zijn broer Thijs zijn de nieuwe prins en adjudant. Een polonaise volgt en aansluitend de eerste speech. Hierin worden de namen bekendgemaakt waaronder zal worden geregeerd in het jubileum jaar. De officiële titel luidt; prins Jaap de Kastelein, Hertog van de skybox tot aan Markelo, scorend spits der Rood Zwarten, engelbewaarder van Meermanello tot aan de Veste, triple meister van Kalfsterman tot aan de bulls eye, onsloopbare nachtwaker van Keunedarp, oppergod der hofbarhouders. 

Dit behoeft enige uitleg. De skybox is het ouderlijk huis, waar altijd werd verzameld en de moeder van het tweetal komt uit Markelo. Jaap was jarenlang spits in het eerste elftal van sv Holten dat voetbalt op Meermanello en fanatiek supporter van FC Twente, dat voetbalt in de Veste. Bie Toontje, het café van de prins is dit jaar de hofbar en vanuit die functie waakt hij over geheel Keunedarp. 

Broer en adjudant Thijs Huisman wordt in de volksmond Henny genoemd en zal onder die naam als adjudant door het carnavalsleven gaan. De slogan tenslotte van prins Jaap zal elke carnavalsvierder als muziek in de oren klinken. ‘Nog ene dan’ zal men gedurende het carnaval met grote regelmaat gaan horen. Het carnavalsseizoen is begonnen.

Afbeelding
Jaarlijkse kerstmarkt bij de Mensingboerderij 12 uur geleden
Afbeelding
Koor Jong van Hart geeft twee concerten 18 uur geleden
Afbeelding
Aan de wandel na de kerstdagen 22 uur geleden
Afbeelding
'Op een dag lees ik voor uit mijn eigen boek' 8 dec., 19:52
Afbeelding
s.v. Rijssen boekt in eigen huis zege op Hardenberg '85 8 dec., 17:52
Afbeelding
Rotaryclub zamelt 7000 euro in voor 't Leijerweerd 8 dec., 11:51
Afbeelding
Adventszangavond 8 dec., 10:02
Afbeelding
Holtens station weer bij de tijd 8 dec., 07:56