De brandende kaarsen zetten de begraafplaats in een indrukwekkende gloed gedurende de avond en nacht.
De brandende kaarsen zetten de begraafplaats in een indrukwekkende gloed gedurende de avond en nacht.

Ceremonie van kaarsen op Canadese Begraafplaats

Algemeen

HOLTEN - De Canadese Begraafplaats heeft jaarlijks op kerstavond een speciale traditie, namelijk het plaatsen van kaarsen op de graven. 

Basisschoolkinderen plaatsen op zondag 24 december, kerstavond, op alle graven brandende kaarsen. De schoolkinderen verzamelen zich om 16.15 uur bij de ingang van de begraafplaats, de plechtigheid begint om 16.30 uur en is voor iedereen toegankelijk. Met een ceremonie wordt respect betoond aan het leed dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is ervaren. Nadat de eerste kaars is ontstoken bij ‘het graf van een soldaat met een verhaal’, zullen de kinderen kaarsen op de overige graven plaatsen. 

Het initiatief hiertoe werd in 1991 genomen door Leena van Dam, een Finse van geboorte, die met haar man in Holten woonde. In Finland is het traditie om op kerstavond kaarsen te plaatsen op graven op overleden geliefden te herdenken. Zij kwam erachter dat op de Canadese Begraafplaats ook een Finse soldaat begraven lag en wilde dit graag ook voor hem doen. Alle andere soldaten die hier begraven liggen moesten ook allemaal een kaars op hun graf krijgen. Mevrouw van Dam stelde vervolgens voor de komende vijf jaar kaarsen beschikbaar. Van 1996 tot 2011 heeft de Holtense stichting ‘Welcome Again Veterans’ de financiering op zich genomen. De organisatie en financiering ligt nu in handen van de Stichting Viering Nationale Feestdagen (SVNF) in samenwerking met de basisscholen. Sinds enkele jaren verspreidt deze traditie zich over andere Commonwealth-begraafplaatsen door heel Nederland.

Inmiddels is het fietsenrek in de Manzessteeg al weggehaald. Dit stond achter de brandtrap.
Fietsen blokkeren doorgang Manzessteeg 1 uur geleden
Excelsior'31 en Sportclub Rijssen willen twee bestaande trainingsvelden omzetten naar kunstgras. Voor het veld van Sportclub Rijssen moet de KNVB eerst goedkeuring geven.
Twee velden omzetten naar kunstgras 15 uur geleden
Vanuit zijn luie stoel vertelt de heer Tenkink hoe hij de eerste klant in Twello werd.
Al 25 jaar genieten van Gotink Maaltijden 17 uur geleden
Afbeelding
Après-ski in Hoge Wal met Shantykoor Riessen 21 uur geleden
De voortuinen van de flexwoningen aan de Industriestraat in Holten zijn inmiddels voorzien van planten. Alles wordt klaargemaakt, zodat de eerste huurders er binnenkort kunnen gaan wonen.
Meer flexwoningen voor Holtenaren 23 uur geleden
Afbeelding
Norah Rijssen opent weer na een grote verbouwing gisteren
Ontwerp van Palazzo
Palazzo is de grootste logistieke architect van het jaar 2023 22 feb, 07:57
Nederland, Amsterdam, 16 februari 2021?Michel Krielaars, journalist?Foto: Merlijn Doomernik?Alle rechten voorbehouden / All rights reserved
Michel Krielaars vertelt over het Rusland van toen en nu 21 feb, 19:33