Teun Deijk blaast vanaf zondag 3 december om 14.00 uur met een groepje op de midwinterhoorn in de omgeving van de Plaggenweg.
Teun Deijk blaast vanaf zondag 3 december om 14.00 uur met een groepje op de midwinterhoorn in de omgeving van de Plaggenweg. Foto: Peter Bulthuis

Midwinterhoorns klinken op de berg

Algemeen

HOLTEN - Een bijna spookachtig geluid klinkt er binnenkort over de Holterberg. Zeker wanneer het heeft gesneeuwd dragen de klanken ver tussen de bomen door. Wie gaat zoeken naar waar het vandaan komt, moet daar best moeite voor doen. Dan lijkt het eerst van rechts te komen en dan van links. Vanaf zondag 3 december zijn ze weer te horen: de midwinterhoorns.

Een groepje met onder andere Teun Deijk, blaast zondags vanaf 14.00 uur op de Plaggenweg. “In de buurt van de dagcamping”, geeft hij aan. “En alleen als het niet regent.” 

De blazers wisselen elkaar af. De een begint, waarna de ander het overneemt. “We lopen meestal twee aan twee of achter elkaar op een afstand van zo’n honderd meter”, legt Teun uit. “Dan maken we een rondje van zo’n anderhalve kilometer.” Op de route is een hutje te vinden waar ze eventueel kunnen schuilen. 

“Inmiddels oefenen we zo’n drie weken.” Met drie nieuwelingen die het blazen onder de knie proberen te krijgen. “Het is geweldig dat zij ook op de midwinterhoorns gaan blazen.” Hierdoor blijft het groepje groeien. “Jan Veldhuis maakt midwinterhoorns en via hem zijn ze ermee in aanraking gekomen.” 

Blaastechniek

Nu willen ze erop leren spelen en dat blijkt nog niet zo makkelijk. “Het lijkt simpel, maar het komt behoorlijk aan op techniek”, weet Teun. Hijzelf blaast al zo’n twaalf jaar. “En ik vind dat ik het inmiddels behoorlijk kan.” Maar dat was in het begin wel anders. “Het gaat om de spanning op je lippen en de manier hoe je de happe op de mond zet.” Dit mondstuk is een holle houten buis. “Als je er zonder hoorn goed geluid uit krijgt, dan heb je het behoorlijk onder de knie.” Teun demonstreert zijn blaastechniek. Er komt een ferm geluid uit de happe. “Doe je het goed, dan hoef je helemaal niet veel kracht te zetten. Je moet vanuit je buik ademen.”  

Volgens hem zijn de nieuwkomers op de goede weg, maar valt er nog veel te oefenen. 

Wie het zeker goed kunnen, zijn Jan Veldhuis en Morris Markvoort. De buurjongen van Teun. “Morris liep vorig jaar ook al mee. Destijds was hij elf jaar.” Zij blazen meestal ook op kerstavond bij de Canadese begraafplaats, wanneer daar door de schooljeugd kaarsen bij de graven worden neergezet. 

Canadese begraafplaats

Voor Teun is dit de plek waar zijn passie voor het blazen op de midwinterhoorn is begonnen. “Voor mijn eerste boekje met columns, liet ik mij fotograferen met een midwinterhoorn aan de mond”, zegt hij. “Maar toen dacht ik: ‘als ik me laat fotograferen met een midwinterhoorn, moet ik er ook op kunnen blazen’.” Dat bleek echter behoorlijk tegen te vallen. “Ik kreeg er geen geluid uit.” 

Aan midwinterhoornblazer Gerard Efftink vroeg hij of het hem wel zou lukken. “Gooi maar weg. Daar krijg je ook geen geluid uit”, zei hij. Het ging namelijk om een hoorn voor aan de muur. Een echte hoorn moet glad zijn van binnen en deze was ruw.

Sallandlied

Teun kocht daarom een nieuwe om aan het echte werk te kunnen beginnen. Inmiddels is hij een ervaren blazer en weet precies de goede spanning op de lippen te brengen. Of hij er ook liedjes mee kan spelen? “Je kunt er zeven tonen uit halen”, legt hij uit. Te beperkt voor kerstliedjes. “Het Sallandlied lukt me er wel mee!” Maar op de berg zal dit niet klinken. Dan zijn de bekende lange tonen te horen.

Boze geesten

De blazers zijn bij droog weer elke zondag op de berg te vinden. “Tot en met de zondag vóór 6 januari. Dat is de laatste keer dat het mag volgens de traditie.” Vooral de vele wandelaars uit het westen vinden het erg bijzonder, geeft hij aan.

“Met zwarte kleding en pet lopen we met de hoorn rond. En als ze het willen horen, vertellen we er een verhaal bij over het verjagen van boze geesten, de mirrewinter, het kerstfeest en hoe boeren de hoorn vroeger gebruikten om elkaar te seinen.”

Verder is Teun aanwezig op de kerstfair in Dijkerhoek op 15 december. “Ook blazen we elke woensdag vanaf 19.00 uur bij ‘t Vletgoor in Holten.”

Als hij op pad gaat, heeft hij vanaf 3 december zijn hoorn altijd bij zich. “En als het even kan, blaas ik erop en daarna ga ik weer.”

Inmiddels is het fietsenrek in de Manzessteeg al weggehaald. Dit stond achter de brandtrap.
Fietsen blokkeren doorgang Manzessteeg 1 uur geleden
Excelsior'31 en Sportclub Rijssen willen twee bestaande trainingsvelden omzetten naar kunstgras. Voor het veld van Sportclub Rijssen moet de KNVB eerst goedkeuring geven.
Twee velden omzetten naar kunstgras 16 uur geleden
Vanuit zijn luie stoel vertelt de heer Tenkink hoe hij de eerste klant in Twello werd.
Al 25 jaar genieten van Gotink Maaltijden 18 uur geleden
Afbeelding
Après-ski in Hoge Wal met Shantykoor Riessen 22 uur geleden
De voortuinen van de flexwoningen aan de Industriestraat in Holten zijn inmiddels voorzien van planten. Alles wordt klaargemaakt, zodat de eerste huurders er binnenkort kunnen gaan wonen.
Meer flexwoningen voor Holtenaren gisteren
Afbeelding
Norah Rijssen opent weer na een grote verbouwing 22 feb, 10:19
Ontwerp van Palazzo
Palazzo is de grootste logistieke architect van het jaar 2023 22 feb, 07:57
Nederland, Amsterdam, 16 februari 2021?Michel Krielaars, journalist?Foto: Merlijn Doomernik?Alle rechten voorbehouden / All rights reserved
Michel Krielaars vertelt over het Rusland van toen en nu 21 feb, 19:33