Op dinsdag 12 december vanaf 19.30 uur wordt het Groot Dictee Rijssen-Holten 2023 in bibliotheek Rijssen gehouden.
Op dinsdag 12 december vanaf 19.30 uur wordt het Groot Dictee Rijssen-Holten 2023 in bibliotheek Rijssen gehouden.

Weer zwoegen op het jaarlijks dictee

Algemeen

Het jaarlijkse Junior Dictee vindt op dinsdag 12 december plaats in het Parkgebouw Rijssen. Leerlingen van de basisscholen gaan ontdekken wie van hen de beste speller in de gemeente Rijssen-Holten is. Het Groot Dictee voor volwassenen vindt ‘s avonds plaats in de Bibliotheek in Rijssen.

RIJSSEN - Via de scholen hebben 33 deelnemers (uit groep 7 of 8) van 15 verschillende basisscholen in de gemeente Rijssen-Holten zich aangemeld, dus het wordt heel spannend.

Zowel het dictee voor de kinderen alsook voor de volwassenen is gemaakt door Margreet Koster van Communicatieschakel. Zij maakt al jaren uitdagende dictees voor beide doelgroepen. De dictees worden voorgelezen door burgemeester Jurgen van Houdt. Dit alles is in samenwerking met de bibliotheek, Het Parkgebouw en de gemeente Rijssen-Holten. Er zijn leuke prijzen te winnen.

Actuele thema’s

Margreet vindt het nog steeds erg leuk om de dictees weer te schrijven. “Dit is inmiddels de vijftiende keer. Ik vind het belangrijk om aandacht voor de Nederlandse taal te vragen en mensen hiervoor te enthousiasmeren. Zeker richting de jeugd een belangrijk aandachtspunt. Het is ook altijd een heel gezellige dag, leuk contact met de organisatie.” Margreet wil wel alvast een tipje van de sluier oplichten waar het dictee dit jaar over zal gaan. “Voor de volwassenen: AI/ChatGPT en voor de kinderen: Wat zou jij doen als je de baas was van dit land?” Ze geeft aan dat het elk jaar wel weer een uitdaging is. “Samen brainstormen met de organisatie van de bibliotheek en dan lukt het elke keer wel weer. Het hele jaar verzamel ik, samen met mijn team, lastige woorden. Die hele bak woorden probeer ik dan in het dictee te verwerken. Ik laat me ook graag inspireren door de mensen om mij heen. Soms benaderen mensen mij wel eens met leuke onderwerpen, gekke woorden, taalfoutjes, et cetera.”

Kinderen met hun fans

Dat er dit jaar ook weer zoveel kinderen (van bijna alle basisscholen) meedoen, vindt Margreet heel mooi. En ook te zien dat ze veel fans meenemen zoals familieleden, klasgenoten en leerkrachten. “Taal is goed voor je algemene ontwikkeling, lezen vergroot je woordenschat. Door op een leuke, speelse manier met taal bezig te zijn stimuleer je dat. Ik probeer altijd humor in de dictees te leggen. De bieb zorgt voor de nodige gezelligheid qua organisatie. Een attentie, de prijzen worden verzorgd door de gemeente. Zo wordt het een aantrekkelijk geheel.”

‘Veilig’ meedoen

Margreet wil zich toch even richten tot mensen die aarzelen. “Ik hoor heel vaak van mensen die wel willen, maar niet mee DURVEN doen. Ze zijn bang dat ze ‘af’ gaan. Iedereen zal beamen dat niemand afgaat. We roepen echt niet hoeveel fouten iedereen had, behalve dan als het om de winnaars gaat. Je kunt dus ‘veilig’ meedoen. Leuk om te zien waar je staat, een leuke avond te hebben, mensen te ontmoeten en hopelijk ook iets te leren.” 

Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 31 minuten geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 14 uur geleden
Frank Averesch had met drie assists en één doelpunt een belangrijk aandeel in de overwinning.
S.v. Rijssen triomfeert met overtuiging in doelpuntrijke strijd 16 uur geleden
Op 22 mei neemt Noah het op tegen de voorleeskampioenen uit de 11 overige provincies.
De voorleeskampioen van Overijssel is Noah Ndikuriyo! 20 uur geleden
Afbeelding
Hosanna zet jubilaris Jenny in het zonnetje 22 uur geleden
Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven.
Nieuw beeld in Rijssen benadrukt: 'Het is 5 voor 12!' VIDEO 12 apr, 18:21
Mariniers met tamboers voorop lopen over het toepad de kazerne binnen.
Werkgroep Mariniers toont 'Tamboers en Pijpers' in Oudheidkamer Hoolt'n 11 apr, 14:00
Afbeelding
Kuier'n door het Hart van Holten 11 apr, 12:07