Afbeelding

Tenor Ard Kamphuis wars van sterallures

Algemeen

RIJSSEN - Tenor Ard Kamphuis (1966) is niet alleen bekend als koorsolist bij het Rijssens Mannenkoor, maar ook door zijn solo optreden bij diverse koren in de omgeving.

Ard Kamphuis is een selfmade man, die alle genres aan kan. Bij alle concerten levert hij een duidelijke eigen bijdrage Zijn stemgeluid maakt de concerten van het Rijssens Mannenkoor tot een extra belevenis. Ard is een publiekslieveling maar toch ook wars van sterallures. Dit past precies bij het Rijssens Mannenkoor.

Onder de douche
Ik kwam m al vroeg in aanraking met het Rijssens mannenkoor. Mijn opa 'Jans van de Koarre' , mijn oom Marinus en mijn vader Antoon Kamphuis waren allemaal lid van het RMK. Ik kwam als jongentje al geregeld bij de repetities van het RMK toen ze nog repeteerden in de grote zaal van het parkgebouw. Ik moest dan soms voor mijn vrijgezelle oom Marinus stukjes muziek opnemen. Hij had voor die tijd de mooiste apparatuur.

Gezellig
Vrijdagsavonds was het altijd feest na de repetitie. Dan werd er altijd patat met een kroketje besteld op de kosten van oom Marinus. Mijn vader wees me er herhaaldelijk op dat ik met 16 jaar lid kon worden van het RMK, maar ik hield altijd de boot af, aangezien ik jong was en er de vrijdagavond nog niet voor over had. In die tijd woonden we naast Gerrit Flim (Kerkelijk Werker) die ook lid was van het RMK. Het kwam geregeld voor dat we beiden in ons eigen huis onder de douche stonden. Aangezien de doucheruimtes van het twee-onder-een-kap huis waarin we woonden aan elkaar grensden en de raampjes openstonden, hebben we met elkaar heel wat duetten afgezongen, waarbij de hele Rembrandt van Rijnstraat kon meegenieten.

Solo optredens
Nadat ik een verzoek van de Twente zangers om bij hen te komen zingen, had afgewezen, "daar ik anders ruzie met mijn vader kreeg", ben ik in 1995 bij het RMK lid geworden. In 1997 zong ik mijn eerste solo en dat in het concertgebouw van Amsterdam. Er werd een kerstconcert georganiseerd waar het RMK en het 'Elburgs knapenkoor' te gast waren. Het RMK werd toen nog gedirigeerd door Pieter Jan Leusink. Mijn broer Herald Kamphuis deed niet lang daarna in 1998 zijn intrede bij het koor en stond als eerste tenor naast me. In 2009 is hij gestopt met zingen bij het RMK, aangezien hij het te druk kreeg met zijn werk. Hij is mede-eigenaar van Novicon uit Oldenzaal.

Andere koren
Vanaf 2000 zong ik ook bij ander koren. Toen in 2009 Freddy Veldkamp de nieuwe dirigent werd van het RMK, kreeg ik meer vrijheid in mijn muziekkeuze, en kon ik mij daardoor verder ontwikkelen. In 2011 heb ik een solo cd opgenomen genaamd ''How greatThou art", met arrangementen van Gezinus Veldman. Een pianist met wie ik geregeld en graag samenwerk. Ik kan niet aan alle concerten meewerken waarvoor ik ben uitgenodigd, omdat ik overdag gewoon mijn eigen werk heb bij Nijhof-Wassink, waar ik alweer bijna 25 jaar werk. Verder organiseert het RMK per jaar ook gemiddeld 14/15 concerten en om de twee jaar een concertreis naar de mooiste muzieklocaties, zoals dit jaar in Wenen.

Dick Tukkers

Het dak is dicht en dus kan er in het smalspoormuseum doorgewerkt worden.
Bouw van museum vordert gestaag 4 mei, 17:25
Afbeelding
Declan Trezise is de winnaar van de ronde van Overijssel 2024 4 mei, 17:05
SeniorWeb Ambassadeurs 2016
Workshop over het maken van een online reisdagboek 4 mei, 12:35
Het gaat om vier grote windturbines met een tiphoogte van 280 meter.
Inloopbijeenkomst over komst vier windturbines 4 mei, 09:39
Voor de 26e keer organiseert Volleybal Vereniging Holyoke uit Enter dit toernooi.
26e editie van het Datavisual Beachvolleybal toernooi in Enter 3 mei, 17:29
Foto: Iris Wessels Fotografie
Column: De gemiddelde werkdag 3 mei, 12:11
Kinderen konden zich bij de Oosterhoffair onder meer vermaken met het vangen van eendjes.
'Ik sta hier met een grote glimlach!' 3 mei, 09:41
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07