Afbeelding
Foto: rookmelder

Rookmelders redden levens

Algemeen

TWENTE - De Brandweer Twente kan er niet genoeg op hameren. Hang rookmelders op in je huis. Ze zijn van levensbelang. Daarom een paar belangrijke tips van de brandweer.

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Je wordt dus ook niet wakker van de rooklucht. En doordat de rook veel giftige gassen bevat, raak je al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten! Rookmelders zijn echt van levensbelang. Per jaar worden hierdoor al enkele honderden mensen gered.

Soorten rookmelders
Het meest gebruikte type rookmelder is de optische melder. Deze melder maakt gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Plaats je meerdere rookmelders? Gebruik dan het liefst rookmelders die je met elkaar kunt verbinden. Gaat er één melder af, dan gaan de andere ook. Daarnaast zijn er ook Koolmonoxidemelders, deze dien je te hangen in de buurt van een verbrandingstoestel. Denk hierbij aan een CV ketel en bijvoorbeeld een haard. De plek waar je deze melder op dient te hangen vind je in de gebruiksaanwijzing.

Test regelmatig
Rookmelders gaan bij normaal gebruik en onderhoud zo'n tien jaar mee. Test regelmatig of de melder nog werkt. Op iedere rookmelder zit hiervoor een testknop. Een batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Als je de batterij plaatst, plak dan meteen een datumstickertje op de rookmelder. Zo weet je altijd wanneer hij voor het laatst is vervangen. Als de batterij bijna leeg is, hoort elke minuut een hard piepsignaal. Er zijn ook rookmelders te koop waarvan de batterij tien jaar meegaat.

Wat is de beste plek?
In huis zijn er een aantal plekken waar een rookmelder echt zijn nut bewijst. Denk aan de gang of ruimte tussen de keuken en woonkamer. Dit in geval van een schoorsteenbrand, vlam in de pan of kortsluiting met snoeren. Plaats op iedere verdieping een rookmelder. Altijd aan het plafond en meer dan 50 cm van de zijmuur en hoeken van een vertrek.

Vals alarm
Er zijn ook een aantal plekken waar je beter géén rookmelder kunt plaatsen. Zoals in de badkamer of keuken, in de garage, bij een ventilator of ventilatieopening, boven de verwarming en op tochtige plekken. De kans op vals alarm is daar heel groot. Bovendien gaat de rookmelder kapot als er teveel stof in komt. Daarom moet je ook regelmatig de rookmelder even stofvrij maken. Een rookmelder kun je zelf heel eenvoudig ophangen. Ze zijn al verkrijgbaar vanaf vijf euro. Meer informatie over rookmelders en een brandveilige leefomgeving vindt u op brandweertwente.nl

De volgende Dutch Supersport ronde staat gepland voor zaterdag 18 mei.
Maik Duin scoort knappe tweede plaats op het TT Circuit Assen 9 uur geleden
Vlak voor de finish in Rijssen krijgen de renners nog de lastige Markeloseberg voor hun kiezen. (Foto: Herbert Huizer)
Sterk internationaal deelnemersveld belooft spannende Ronde van Overijssel gisteren
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 28 apr, 19:27
Afbeelding
Cursus Jeugdnatuurbegeleider Sallandse Heuvelrug en Reggedal 28 apr, 17:58
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 28 apr, 13:29
Bijen zijn zeer belangrijk voor het ecosysteem, helaas slinken hun aantallen.
Help Nederland in bloei te zetten 28 apr, 11:55
Het dumpen van tuinafval in de natuur lijkt misschien onschuldig, maar de gevolgen kunnen groter zijn dan je denkt...
Dump geen tuinafval in de natuur 27 apr, 18:10
Tijdens een van de bijeenkomsten werd er opnieuw getrouwd.
Bijeenkomsten 'De Kracht van Herinnering' 27 apr, 14:05