Afbeelding

EHBO helpt medemens in Rijssen

Algemeen

RIJSSEN – De EHBO afdeling Rijssen richt onder het motto ''Elke seconde is belangrijk'' haar aandacht op hulpverlening aan de medemens. Je ziet een ongeluk en iemand vraagt om hulp. Wat doe je jij? Je wilt graag helpen, maar hoe help je een slachtoffer van een ongeluk? Van vitaal belang is hoe je handelt als eerstehulpverlener.

Bij de beginnerscursus worden de basisregels van de EHBO meteen aangeleerd. Wat zijn deeerste basisregels: let op gevaar, kijk wat er is gebeurt en wat het slachtoffer mankeert, stel het slachtoffer gerust, haal deskundige hulp, verplaats het slachtoffer niet en help hem ter plekke. Dit is de basis van de EHBO'er zegt voorzitter Jan Ligtenberg van de EHBO afdeling Rijssen. In het lespakket van de afdeling zitten naast de beginnerscursus EHBO ook de herhalingslessen en kinder-EHBO. Ook wordt een reanimatiecursus gegeven. De cursussen starten weer in september. Nieuwe cursissten zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via de site: www.ehborijssen.nl

Kwaliteit
De kwaliteit van de cursussen staat voorop volgens de regels van het Oranje Kruis. Ieder jaar zijn er veel aanmeldingen. De lessen worden verzorgd door ervaren docenten. Docent Annie Ligtenberg ''Het is mooi om te zien hoe cursisten heel enthousiast en serieus met de lesstof omgaan''. Ook bij plaatselijke evenementen worden hulpverleners van de afdeling regelmatig ingeschakeld. Belangrijk is ook het deelnemen aan landelijke en regionale wedstrijden. Verder beschikt de afdeling over diverse zogenaamde Lotusslachtoffers. Zij spelen bij oefeningen de ''echte slachtoffers na''.

Praktijk
Het nut van een EBHO cursus is duidelijk. ''Als er wat gebeurd telt iedere minuut, misschien wel elke seconde. Onze hersenen bijvoorbeeld kunnen maar drie minuten zonder zuurstof, dus dan is de kunst van reanimeren een must. Op het moment dat je de kennis in de praktijk moet brengen, moet je handeling goed zijn. Je moet weten wat je doet en ten alle tijd alert zijn", benadrukt docente Annie Ligtenberg. Sinds het jaar 1994 was de EHBO afdeling Rijssen gehuisvest in de voormalige Willem Alexanderschool. Door geplande bouwontwikkeling op dit terrein most de afdeling uitzien naar een andere locatie. Na overleg met de gemeente Rijssen-Holten heeft de afdeling dit jaar vanaf maart dit jaar de beschikking over een aantal moderne oefenlokalen in het pand van de voormalige Plusmarkt aan de Roelf Bosmastraat.
-Dick Tukkers

Afbeelding
Nieuwe Hart van Rijssen-Holten lees je nu online 1 uur geleden
De volgende Dutch Supersport ronde staat gepland voor zaterdag 18 mei.
Maik Duin scoort knappe tweede plaats op het TT Circuit Assen 30 apr, 10:17
Vlak voor de finish in Rijssen krijgen de renners nog de lastige Markeloseberg voor hun kiezen. (Foto: Herbert Huizer)
Sterk internationaal deelnemersveld belooft spannende Ronde van Overijssel 29 apr, 18:04
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 28 apr, 19:27
Afbeelding
Cursus Jeugdnatuurbegeleider Sallandse Heuvelrug en Reggedal 28 apr, 17:58
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 28 apr, 13:29
Bijen zijn zeer belangrijk voor het ecosysteem, helaas slinken hun aantallen.
Help Nederland in bloei te zetten 28 apr, 11:55
Het dumpen van tuinafval in de natuur lijkt misschien onschuldig, maar de gevolgen kunnen groter zijn dan je denkt...
Dump geen tuinafval in de natuur 27 apr, 18:10