Afbeelding
Foto: FotoRijssen

Hing Ting Lai winnaar Rijssense Schaaknacht 2017

Sport

RIJSSEN - De Rijssense  Schaaknacht 2017 zit er weer op. Een korte impressie van een gezellige nacht snelschaken. Na de succesvolle Schaaknacht in 2016, toen nog in verband met het 65-jarig-jubileum van onze club, besloot de organisatie om ook dit jaar weer een Schaaknacht te organiseren. 

Dat de deelnemers het vorig jaar naar de zin hebben gehad bleek wel uit de goede opkomst en uit het feit dat we veel bekende namen/gezichten tegenkwamen. Er was dus ook geen enkele reden om de opzet van schaaknacht te wijzigen.

Na veel voorbereidend werk gingen er op 28 december, 's avonds tegen een uur of 8, 48 schakers eens goed voor zitten. Deze 48 deelnemers kwamen overigens weer van heinde en ver. Natuurlijk uit Rijssen (van onze eigen vereniging) en omstreken, maar ook uit de overige windstreken van ons land. Daarnaast waren er een aantal Duitse "Schachfreunde", en een schaker uit België. Het evenement kan dus rustig een internationaal toernooi worden genoemd. Bovendien was het met 6 deelnemers met een rating van boven de 2000 een sterk bezet toernooi. Ook onder de deelnemers een flink aantal jeugdschakers van de Schaakclub Rijssen. Altijd even afwachten hoe 13-jarigen zo'n nacht doorstaan. Later zou blijken dat dat geen enkel probleem was en dat sommige van deze jonge schakers zich goed staande wisten te houden in het sterke deelnemersveld.

Aan de catering mocht het natuurlijk niet liggen. En dat was geen probleem. In onze vaste speellocatie, Parochieel Centrum De Rozengaard (ook wel 't Honk genoemd), was het allemaal uitstekend verzorgd door Jan en Ineke en Gerrit en Annie en Willemien. Er was veel koffie (uiteraard) , oliebollen, tegen een of 11 was het tijd voor erwtensoep met broodjes, en in de 2e pauze (2.30) was er voor iedereen een smakelijke gehaktbal. Je moet er wel wat voor doen om iedereen wakker te houden...!

Het schaaktoernooi bestond uit 11 voorrondes "Zwitsers" (een competitievorm) en op basis van de ranglijst na deze 11 rondes, werden er groepen van 6 schakers gevormd. In elke groep werd er volgens een dubbele competitie afgewerkt, zodat iedere deelnemer tijdens de hele nacht 21 partijen heeft gespeeld. Het speeltempo werd bij alle partijen vastgesteld op 10 minuten per persoon per partij.

Tegen een uur of 7 in de morgen (vrijdag 29 december) waren alle wedstrijden in alle groepen gespeeld en kon worden overgegaan tot de prijsuitreiking.

Winnaar van groep 1 en daarmee winnaar van de Rijssense schaaknacht 2017 werd de 20-jarige Hing Ting Lai uit Amsterdam. Hij was koploper ná de voorrondes en ook in groep 1 was hij met 8 punten uit 10 partijen de sterkste. Hij ging met de hoofdprijs (€ 150) naar huis. Als 2e eindigde Tobias Kabos uit Almere met 7,5 punten en de 3e plaats was voor de winnaar van vorig jaar Christian Richter uit Duitsland (7 punten). De plaatsen 4 t/m 6 waren voor resp. Paul Wielebinski (Duitsland), Youri Gerritse (Utrecht) en Murk Viersma (Wommels).

De winnaars in de overige groepen waren respectievelijk Lukas Schiermeyer, Etiën Alssema, Rick van Loy, Anne van der Klei, Martijn van den Belt, Rein Lingeman en Koen de Vries.

Als beste Rijssenaar eindigde ons voormalig clublid Rutger Baan. In de 2e groep eindigde hij als 6e, wat een knappe prestatie genoemd mag worden.

Met het slotwoord, de prijsuitreiking en de verloting kwam er een einde aan gezellige, prima verlopen Schaaknacht 2017. De deelnemers én de organisatie keerden moe maar voldaan huiswaarts, wederom een ervaring rijker.

Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 14 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 15 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 19 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 22 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04