Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Simon Bijlsma maakt zorg extra menselijk

Algemeen

RIJSSEN – Simon Bijlsma is een begeleidend zorgverlener die het beste wil halen uit de mensen die hij verzorgt.

Zijn grote tas met hulpmiddelen ziet er opmerkelijk uit: een mechanische hond en kat die bedrieglijk echt reageren op menselijke aanrakingen, twee babypoppen die aanvoelen als echte baby's. Maar het meest in het oog springende hulpmiddel is toch wel de zogenaamde CRDL. De bijzonder mooi ogende hulpmiddelen roepen reacties op. "Dat gebeurt zelfs bij mensen die niets mankeert. Iedereen reageert verrast op de babypoppen en de namaakdieren. Kun je nagaan wat voor een geweldig effect dat heeft op bijvoorbeeld mensen met dementie."

ZZP
Bijlsma is een zzp'er met ruime ervaring in de verzorging van mensen met dementie. "Omdat de werkdruk in de zorg hoog is, wordt nogal eens de toevlucht genomen tot medicijnen. Maar door het gebruik van de juiste hulpmiddelen kunnen medicijnen vaak achterwege blijven. De uitwerking van de levensechte poppen en dieren laat zich raden. De CRDL, spreek uit cradl, is nieuw. Binnenin zit een mechanisme dat geluiden produceert van de boerderij, uit de natuur, de keuken, de stad en klassieke muziek."

Contact
De CRDL bevordert het contact tussen mensen. "Je legt allebei de handen op de cradle en als je dan elkaar aanraakt klinkt er geluid." Met behulp van de CRDL worden zintuigen gestimuleerd. "Dementerenden zijn niet gek; ze zijn veel dingen vergéten. Vaak willen ze iets wat ze niet meer kunnen, maar met deze hulpmiddelen laten we hen dingen doen die ze wél kunnen. Zo kunnen ze in de rustmodus komen." Wie meer wil weten over de nieuwe hulpmiddelen die Bijlsma inzet, kan contact met hem opnemen voor een gratis sessie. "Je moet gewoon zélf zien hoe het werkt. Dat laat ik graag zien aan mantelzorgers en kinderen van ouders met dementie. Elkaar weer vasthouden en muziek horen leidt tot onbetaalbare momenten. Mail of bel me gerust: 06-57935944, dienstverleningbijlsma@gmail.com"

Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 7 uur geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 9 uur geleden
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 13 uur geleden
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 15 uur geleden
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 20 apr, 10:20