Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Rijssen wordt lid van het Hanzeverbond

Algemeen

RIJSSEN – Er is brede steun vanuit de gemeenteraad voor de aanvraag van de stad Rijssen om toe te treden tot het Hanzeverbond.

Dat bleek tijdens de laatste vergadering van de Commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken en Middelen (ABZM). Op aanraden van voorzitter Jan Bakker van de Rijssense Musea heeft B en W opdracht gegeven uit te zoeken of Rijssen als oudste stad van Twente ooit onderdeel heeft uitgemaakt van het roemruchte historische Hanzeverbond waarbij steden van betekenis op handelsgebied nauw met elkaar samenwerkten.

Terriër
De gemeentelijke historicus, Jan Smalbrugge, heeft zich als een terriër vastgebeten in dit onderzoek en is tot de conclusie gekomen dat Rijssen inderdaad bij de Hanze was betrokken.

Positief
Reden voor burgemeester en wethouders om de raad voor te stellen een aanvraag in te dienen lid te worden van het Hanzeverbond. De historische Hanzesteden werken nu samen op het gebied van citymarketing en ontplooien diverse activiteiten om toeristen binnen te halen. Alle politieke partijen in de gemeenteraad stonden positief tegenover het indienen van de aanvraag. De discussie had een vrij hoog baat-het-niet-dan-schaadt-het-nietgehalte doordat verondersteld werd dat er vooralsnog geen extra kosten aan het lidmaatschap verbonden zijn.

Contacten
Burgemeester Arco Hofland temperde echter de hoop-op-gratis. "Wij zien het vooral als een goede mogelijkheid om nieuwe contacten te leggen en ook ideeën bij anderen op te doen en van elkaar te leren. Er zijn Hanzesteden in Oost-Nederland die zich hiermee van andere steden onderscheiden om daarmee mensen binnen te halen. Maar hoe zich dat verder gaat ontwikkelen, moeten we nog even afwachten. Het zou wat naïef zijn om te denken dat het helemaal geen geld gaat kosten, maar zodrá het geld gaat kosten, zullen we daar bij het opstellen van het huishoudboekje zeker aparte actie op maken."

Jubileumjaar
Museumvoorzitter Jan Bakker laat desgevraagd weten blij te zijn met de uitkomst van het onderzoek door Smalbrugge. "Mooi dat er juist in het jaar dat Rijssen 775 jaar bestaat duidelijkheid is gekomen over de vraag die te lang onbeantwoord is gebleven."

Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 1 minuut geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 2 uur geleden
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 5 uur geleden
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 8 uur geleden
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 20 apr, 10:20