Afbeelding

Koningsdag voor iedereen

Algemeen

RIJSSEN - Op 27 april viert koning Willem-Alexander zijn 51e verjaardag. Zelf zal hij Koningsdag vieren in Groningen, maar dat is voor de inwoners van Rijssen niet een reden om er geen groot feest van te maken.

Koningsdag heeft een lange geschiedenis. Op 31 augustus 1885 werd de eerste Prinsessedag georganiseerd ter ere van de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. Vervolgens werd vanaf 1891, na het overlijden van koning Willem III, op 31 augustus Koninginnedag gevierd. Na de troonswisseling in 1948 werd Koninginnedag op de verjaardag van koningin Juliana, 30 april, gevierd. Koningin Beatrix besloot om Koninginnedag op 30 april te blijven vieren om haar moeder daarmee te eren. Op 30 april 2013 vond de inhuldiging plaats van koning Willem-Alexander en sinds 2014 wordt er dan ook op 27 april, zijn verjaardag, Koningsdag gevierd door heel Nederland.

De eerste festiviteiten
De avond voor Koningsdag zullen de eerste festiviteiten plaatsvinden. In de Schildkerk zal het Rijssens Mannenkoor samen met het Hervormd Kerkkoor het traditionele oranjeconcert geven. Met dit oranjeconcert willen de koren de ouderen van de Gemeente Rijssen-Holten een fijne avond bezorgen. Ook in de tent op de Evenementenweide wordt het "Oolderwets gezellig" op donderdagavond met DJ Lars.

Tradities
Op Koningsdag zelf is er voor iedereen wat te beleven in Rijssen. Liefhebbers van motoren kunnen met de koningsrit van de Rijssense Motor Club mee. Deze start al rond 7.00 uur. Verder is er de aubade vanaf 10.30 uur met muziekvereniging Wilhelmina Rijssen en Scouting Rijssen. Ook het vogelschieten dat al sinds 1947 wordt georganiseerd is dit jaar weer een activiteit waaraan door iedereen vanaf 18 jaar deelgenomen kan worden.

Activiteiten voor de jeugd
Voor de jeugd is de evenementweide een speelterrein. Er is namelijk een spellencircuit opgesteld met Oud-Hollandse spellen die in een nieuw jasje zijn gestoken. Voor de iets oudere jeugd is er een wipe-out baan. Ook Scouting Rijssen zorgt voor activiteiten als een survivalbaan. Zelfs aan de allerjongsten is gedacht. In Parkgebouw Rijssen kunnen zij terecht voor cabaret, muziek en spelletjes.

Volledig programma
Op Koningsdag is er een goed gevuld programma voor alle Rijssenaren van jong tot oud. Het volledige programma van alles wat er te doen is en alle optredens is te vinden op www.oranjeverenigingrijssen.nl.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 2 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 4 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 8 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 9 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 10 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54