Afbeelding

Tips voor een koele woning

Algemeen

TWENTE - De zomer is op komst en de temperaturen stijgen. Met het huidige milieu betekent dit dat we rekening mogen houden met temperaturen die in de zomer tot tropische hoogtes kunnen oplopen. De laatste jaren zijn hittegolven niet uitzonderlijk, en dus denken we nu al na over hoe we onze woonruimtes koel kunnen houden de komende zomer.

Vooral voor minder geïsoleerde woningen geldt dat voorkomen beter is dan genezen. De temperatuur binnenshuis die opbouwt verdwijnt maar moeilijk weer uit de woning tijdens een periode van meerdere warme dagen. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat de temperatuur te hoog oploopt. Dit kan met een kostbaar airconditioning systeem, maar er zijn ook voldoende huis-tuin en keukenmiddeltjes die helpen de temperatuur binnenshuis in toom te houden. Een simpele oplossing die vaak over het hoofd wordt gezien is het dichthouden van ramen. Hierdoor blijft de temperatuur binnenshuis constant. Door de ramen te sluiten voordat de zon opkomt en de warme kan inwerken in de woning, wordt de koele temperatuur beter vastgehouden. Dit betekent ook dat gordijnen beter dicht kunnen blijven overdag zodat ook de zonnestralen de temperatuur binnen niet te veel laten stijgen.

Ventilatie of airco?
Een airco biedt uitkomst om de lucht in de woning te koelen. Vaak eenvoudig bedienbaar en in staat om de gewenste temperatuur in te stellen. Een nadeel van een airco is dat ze vaak een limiet hebben aan het oppervlakte dat ze kunnen koelen. Een airco is daarom vooral geschikt voor kleinere ruimtes zoals de slaapkamer. Hierbij moet men rekening houden met de nadelen van een airco. Een airco verkoelt de lucht in een ruimte, maar onttrekt ook vocht uit de lucht. Deze combinatie maakt dat ziekteverwekkers sneller kunnen groeien in het aircosysteem. Ook is het menselijk lichaam niet goed bestand tegen plotselinge temperatuurverschillen. Het verplaatsen van een sterk gekoelde ruimte naar de warme buitenlucht kan een aanslag zijn op het immuunsysteem. Hoewel het geen ziektes veroorzaakt kan het wel vatbaarder maken voor ziekteverwekkers die al aanwezig waren.

Ventilator
Een ventilator kan een aangenaam briesje produceren, maar is op zichzelf niet in staat om de lucht actief te koelen. Hij zal daarom bij hoog oplopende temperaturen weinig uitkomst bieden. De ventilator zorgt er hooguit voor dat de lucht binnenshuis in beweging komt en blijft. Een simpele "lifehack" is twee flessen met bevroren water voor de ventilator plaatsen. Hierdoor is de ventilator wel in staat om verkoelende lucht te verplaatsen! Gebruik de ventilator bij voorkeur 's avonds.

Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 2 uur geleden
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 4 uur geleden
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 16 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 18 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 22 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent gisteren
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 19 apr, 07:54