Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Vrijheid is nooit van vanzelfsprekend

Algemeen

RIJSSEN – "Vrijheid is mooi maar nooit vanzelfsprekend! Vrijheid vraagt ook voortdurend om onderhoud."

Dat zei burgemeester Arco Hofland vrijdagavond tegenover een massaal toegestroomd publiek bij de Dodenherdenking bij de oorlogsmonumenten aan de Lentfersweg in Rijssen. Hofland ging in op het jaarthema "Het Verzet".

Dankbaar
Volgens Hofland is in verzet komen niet vanzelfsprekend. "Jan van der Molen uit Holten en Wim Meenks uit Rijssen deden het wel. Maar hoe zouden wij ons gedragen? Zouden we alles slikken of plegen we passief verzet? Wat zou jij doen, wat zou ik doen? Burgemeester in oorlogstijd? Moedige mannen en vrouwen hebben de hoogste prijs betaald voor onze vrijheid. Daar zijn we hen eeuwig dankbaar voor. Opdat we hen niet vergeten. Vrijheid: geef het door!"

Vluchtelingen
Naast Hofland voerde ook Isa Kahraman het woord. Hij vertelde hoe hij en zijn familie als vluchtelingen in Nederland zijn terechtgekomen. Hij zei dankbaar te zijn voor de warme ontvangst in Rijssen en hij pleitte ervoor om ook in de toekomst vluchtelingen die in hun land niet meer veilig zijn, met diezelfde warmte op te nemen, "zodat ook zij, net als wij, de bevolking eeuwig dankbaar zullen zijn voor de vrijheid waarin ze hier mogen leven."
Leerlingen van scholengemeenschap Reggesteyn, de Fruytierscholengemeenschap, De Salto en jongeren van Pand 11 legden kransen. Zelfgeschreven gedichten over Het Verzet werden voorgedragen door de jongeren van Pand 11 Talentclass Rap, leerlingen van Reggesteyn, Banisschool, In den Climtuin, De Ronde Maat en de Banisschool.

Gedichten nalezen
Wie de mooie gedichten van de jongelui nog eens wil nalezen kan kijken op site van de Oranjevereniging Rijssen. Daarop heeft het Comité Herdenkingen Rijssen een eigen pagina waarop de gedichten staan.

Stille Tocht
Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheden was er een interkerkelijke bezinningsbijeenkomst in de Schildkerk waarin ds. C. L. Onderdelinden voorging. Daarna namen zeer veel mensen deel aan de Stille Tocht naar het oorlogsmonument.

Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 3 uur geleden
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 5 uur geleden
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 8 uur geleden
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 20 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 22 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 19 apr, 14:01
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 19 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07