Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

VVD drijft coalitie in elkaars armen

Algemeen

RIJSSEN – Een strategisch bedoelde zet van VVD-raadslid Rob de Koe om mee te doen aan de coalitie heeft de partijen SGP, CU, CDA en Gemeentebelang (GB) in elkaars armen gedreven.

Dat bleek donderdagavond tijdens een spectaculaire vergadering van de gemeenteraad over het samenwerkingsakkoord van de partijen die de komende vier jaar met elkaar het College van B en W gaan vormen. De bestaande coalitiepartijen hebben de dag na de verkiezingen besloten om een verkenning uit te voeren die gericht was op voortzetting van samenwerking tussen SGP, CU, CDA en GB. De bestaande coalitie had immers zetelwinst behaald: het CDA verloor weliswaar een zetel, maar CU en GB wonnen beide een zetel.

Heet hangijzer bleek nog steeds de zondagsopenstelling van de winkels. SGP en CU zijn daar pertinent op tegen, terwijl de andere partijen wel de nodige ruimte wilden geven. Echter, door de winst van de CU was er nog maar één extra partij nodig om aan een meerderheid te komen. Gaandeweg de eerste gesprekken tussen SGP, CU, CDA en GB bleek deze partijen dat er verrassend genoeg ook met de VVD te praten zou zijn over de zondagsopenstelling. Gevolg was dat de bestaande coalitiepartners eieren voor hun geld kozen, met elkaar een coalitieakkoord smeedden waarin op aandrang van SGP en CU de winkels op zondag dicht blijven. Dit tot groot verdriet van de oppositiepartijen PvdA en VVD. Grote vraag was donderdagavond hoe dit zo heeft kunnen komen. VVD-fractievoorzitter Frans Noordam zei dat de onderhandelaars bij hem niet hadden nagevraagd of er ook echt met de VVD over de zondag te onderhandelen zou zijn. Wel refereerden verschillende woordvoerders donderdagavond aan apps waaruit duidelijk werd dat er zelfs bij de VVD-achterban steun zou zijn voor gesloten winkels op zondag.

VVD-raadslid Rob de Koe gaf de nodige duidelijkheid. Hij zei te betreuren dat er nu allerlei vertrouwelijke zaken in de openbaarheid werden gegooid, maar hij had in een gesprek met SGP-raadslid Ewart Bosma onder het genot van een "heerlijk glas whisky" gezegd dat er met de VVD over de zondag te onderhandelen zou zijn. "En dat was inderdaad als breekijzer bedoeld om aan de onderhandelingstafel te komen."

Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven.
Nieuw beeld in Rijssen benadrukt: 'Het is 5 voor 12!' VIDEO 12 apr, 18:21
Mariniers met tamboers voorop lopen over het toepad de kazerne binnen.
Werkgroep Mariniers toont 'Tamboers en Pijpers' in Oudheidkamer Hoolt'n 11 apr, 14:00
Afbeelding
Kuier'n door het Hart van Holten 11 apr, 12:07
Afbeelding
Oranjezangavond in de Zuiderkerk 11 apr, 10:09
Leden van MAC de Holterberg druk met de opbouw, met zittend scheidend voorzitter Jan Kampman met links naast hem André Vincent, voorzitter van de crosscommissie (foto: Coen van Hoevelaak).
MAC de Holterberg is al bijna 80 jaar actief in Holten 10 apr, 19:44
Wilco Hoevink maakte het tweede doelpunt van de middag
Hekkensluiter SP Daarle zorgt niet voor verrassing 10 apr, 18:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01
Afbeelding
Holterbergtoer gaat buiten de gangbare wegen 10 apr, 11:58