Afbeelding

Prikkelbaar en sterk: de cactus

Algemeen

TWENTE - Het is niet geheel onlogisch dat de cactus nog steeds een geliefde plant is voor in ons interieur. Behalve de stoere look die de cactus toevoegt aan een kamer, is de plant ook nog eens zeer makkelijk in de verzorging. De cactus is vanuit z'n oorspronkelijke omgeving, de woestijnen en steppe in Amerika, gewend om te moeten overleven onder erbarmelijke omstandigheden. Een eigenschap die hem ook geschikt als aanvulling op het interieur voor degene die niet geboren zijn met groene vingers!

De cactus gedijt het best in een droog tot zeer droog klimaat. Dit maakt dat de cactus het goed volhoudt in de gemiddelde woning. De plant kan als het moet maandenlang zonder water. Dit is mogelijk vanwege z'n vermogen om water op te slaan. De cactus kan bij heftige regenval veel water opnemen wat gebruikt kan worden in tijden van lang aanhoudende droogte. Vooral in de winterperiode gedijt een cactus goed bij weinig tot geen water. Er moet zelfs opgemerkt worden dat eerder te veel water funest is voor de cactus.

Niet te veel water
Bij te veel water kunnen de wortels gaan rotten, iets dat zelfs een cactus de das om doet. Daarentegen is deze plant wel bestand tegen overleven zonder water voor enkele maanden. Het advies is dan ook om van november tot maart helemaal geen water te geven. Daarna zou de cactus ongeveer eens per 3-4 weken water moeten hebben, maar ook hierbij is de vuistregel: liever te weinig dan te veel. Voorkom dat er overtollig water in de pot blijft hangen of haal dit weg om wortelrot te voorkomen. De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de cactus, hierin zit namelijk veel variatie!

De wortels
Een belangrijke wetenswaardigheid is dat de wortels van cactussen relatief ondiep blijven, maar zich wel wijd verspreiden. De pot van een cactus moet dan ook vrij groot zijn om de cactus optimaal te laten groeien en ontwikkelen. Ook aan meststof kan een cactus toe met vrij weinig, hij haalt het beste uit de kleine deeltjes die hij krijgt!

Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 10 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 12 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 16 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 18 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 20 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 22 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 18 apr, 19:49
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 18 apr, 17:43