Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Gevelstenen Slotman van der Mijll weer als nieuw

Algemeen

RIJSSEN – De gevelstenen van de Slotman van der Mijll Stichting in de muur van de Learkamer achter de Schildkerk zijn weer als nieuw.

Kunstschilder Dinant ten Hove heeft de gevelstenen grondig gereinigd, opnieuw weer opgebouwd en van de juiste kleuren voorzien. Op de plaats van de Learkamer waarin nu het kerkelijk bureau van de Rijssense hervormde gemeente is gevestigd, stond in de Julianastraat (Doodstrùetje) vroeger het zogenaamde Mannhoes van de Slotman van der Mijll Stichting. Het Mannhoes was eigenlijk een van de eerste christelijke zorginstellingen voor bejaarden. Het bestuur bestond en bestaat nog altijd uit rooms-katholieke en protestants-christelijke bestuursleden.

Familiewapen
Om de zorginstelling in stand te houden richtte Slotman van der Mijll 150 jaar geleden een stichting op die in de Julianastraat van 1868 tot 1977 zeven bejaardenwoningen exploiteerde. De plaquettes en gevelstenen laten het familiewapen van Slotman van der Mijll zien. De initialen zijn van de eerste bestuurders. Historicus Jan Smalbrugge publiceerde over de 150-jarige geschiedenis van de stichting nog een artikelenreeks in het kwartaalblad van het Rijssens Museum.

Hofje
Na de sloop van de zorgwoningen is de Slotman van der Mijllstichting blijven voortbestaan. Gerrit ter Horst is secretaris. Hij vertelt dat er nog plannen zijn geweest om van het gebouw een hofje te maken, maar dat is niet gelukt. Een deel van het perceel is niet weer bebouwd en op het andere gedeelte is de uitbreiding van de Learkamer gebouwd.

Oudheidkamer Riessen
De gevelstenen zijn eigendom van de Oudheidkamer Riessen. Om die reden werd ook de hulp van conservator Jan van de Maat (rechts op de foto) van het Rijssens Museum ingeroepen. De onderhoudskosten van de gevelstenen en van het graf van Slotman van der Mijll op de oude gemeentelijke begraafplaats worden betaald uit de gelden van de stichting.

Historische doelen
Nu de stichting geen zorginstelling meer heeft om voor te zorgen, worden de gelden aangewend voor cultuurhistorische en goede doelen. Zo is in het verleden geld gegeven voor het herstel van de historische volière van het Volkspark, maar ook zijn bedragen uitgekeerd aan het Rijssens Museum en het hospice. "Maar daar geven we geen ruchtbaarheid aan," zegt Ter Horst, "want dat is nooit de bedoeling van de stichting geweest."

Origineel
De nieuwe kleuren van de gevelstenen en het familiewapen zijn origineel gehouden, maar de tinten zijn wat milder gemaakt, zodat de kleurstelling ook beter past bij de aanliggende bebouwing waaronder de Schildkerk. Jan van de Maat is blij dat de monumentale gevelstenen en het wapen weer in volle glorie zijn hersteld. "Op dit soort mooie historische elementen moeten we zuinig zijn, want het hoort bij de geschiedenis van onze stad," aldus Van de Maat.

Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 57 minuten geleden
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 4 uur geleden
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 6 uur geleden
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 20 apr, 10:20
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 20 apr, 08:00