Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

D66 wil natuur maken van voormalige steenfabriek

Algemeen

RIJSSEN – D66 wil het terrein aan de Markeloseweg, waar de steenfabriek van Smeijers & Voortman stond, teruggeven aan de natuur.

In de laatste raadsvergadering pleitte fractievoorzitter Herman Klein Velderman ervoor om weer bos te maken van het voormalige industrieterrein nabij de A1. Aanleiding was het voorstel van B en W om alle ingediende opties te schrappen om alle belemmeringen weg te nemen om tot een nieuwe bestemming van het terrein te komen waar nieuwe bedrijvigheid niet gewenst is.

Speculeren
D66 wilde de alle opties juist niet schrappen maar de optie "teruggeven aan de natuur" kiezen. "Volgens ons willen belanghebbenden meer geld aan het terrein verdienen dan binnen het ontwikkelmodel mogelijk is. Dit lijkt op grondspeculatie," zo zei Klein Velderman. "Wat we nu gaan doen kan ook anderen oproepen om er daar ongewenste zaken mee te doen. De gronden moeten teruggegeven worden aan de natuur. De gemeente zou de percelen als bosgrond terug kunnen kopen."

Kosten
Raadslid Elsbeth Deijk (VVD) zei wat bevreemd te zijn door de uitlatingen van de D66. "In de commissievergadering zei u wat anders." CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff vond het voorstel van D66 sympathiek, "maar wat zijn de kosten?" Klein Velderman zei bereid te zijn dat te willen uitrekenen, "maar dan moet u wel met mijn voorstel meegaan." De overige fracties vonden dat echter een brug te ver en steunden de plannen van D66 niet.

Wienerberg
De steenfabriek van Smeijers en Voortman werd jaren geleden aangekocht door de Wienerbergergroep, een producent van bouw- en bestratingsmateriaal in Zaltbommel. Wienerberger heeft voor een hergebruik van de toenmalige opstallen op het 4,7 hectare grote terrein enkele mogelijkheden bij de gemeente ingediend: een dierenkliniek, een woonzorgcomplex voor mensen met een beperking, een museum voor industrieel erfgoed, een paardencentrum, een recreatieve voorziening of teruggeven aan de natuur. Daarop zijn enkele reacties ingediend, maar geen van alle hebben het gehaald. Intussen zijn de gebouwen al gesloopt omdat ze door verval een te groot gevaar opleverden bij eventuele binnentreders. Ooit telde Rijssen vier steenbakkerijen die jaarlijks zo'n 30 miljoen stenen produceerden

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 3 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 4 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 9 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 10 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 11 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54