Afbeelding

Hypotheekmogelijkheden voor senioren

Algemeen

NIJVERDAL - U bent 66, heeft een vrijstaande woning met een (te) grote tuin en kleine hypotheek. Het onderhoud wordt u allemaal teveel. U wilt graag een mooi appartement kopen, dichtbij alle centrale voorzieningen. Maar door de aangescherpte financieringsregels lukt het niet om de hypotheek rond te krijgen. En dat terwijl de nieuwe woonlasten lager uitvallen dan uw huidige lasten.

Voor deze situaties heeft Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een nieuwe manier van toetsen ontwikkeld, waardoor er voor senioren meer mogelijk is.

Oplossing
Bij een standaard hypotheektoets wordt ervan uitgegaan dat u de hele hypotheeksom via een annuïteitenhypotheek aflost. Maar als u een (gedeeltelijk) aflosvrije hypotheek heeft, betaalt u voornamelijk rente en geen (of minder) aflossing. En met de huidige lage hypotheekrente, zijn de werkelijke lasten in dat geval veel lager dan de fictieve lasten waar de standaard hypotheektoets mee rekent. Op deze manier komt een passende hypotheek binnen handbereik.

Voorwaarden
Het is nu mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten, waarbij getoetst wordt of het inkomen voldoende is om de werkelijke hypotheeklasten te betalen. Om voor deze manier van toetsen in aanmerking te komen moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. U ontvangt nu (of binnen 10 jaar) AOW. Daarnaast moet de hypotheekrente voor een langere periode vastgezet worden (minimaal 20 jaar). Bij een aantal banken kunnen senioren direct al gebruik maken van deze ruimere acceptatiecriteria. De overige geldverstrekkers volgen binnenkort. Door deze nieuwe manier van toetsen kunnen senioren (op een verantwoorde manier) meer lenen en daarmee hun verhuiswens realiseren. Een levensloopbestendige woning komt daardoor binnen handbereik. Bijkomend voordeel is dat het de doorstroming op de huizenmarkt bevordert.

Marco ten Zende
Financieel adviseur
www.adviesarena.nl

Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 5 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 7 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 9 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 10 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 12 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 17 apr, 21:29
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 17 apr, 12:08