Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Anoniem bij de raad

Algemeen

RIJSSEN - Bezoekers van de gemeenteraad of een commissievergadering kunnen dat voortaan doen zonder gezien te worden.

Wie niet gezien wil worden als toeschouwer bij vergaderingen van de gemeenteraad of commissies kan voortaan plaatsnemen op het balkon van de raadszaal. Wie op het balkon plaatsneemt, kan de beraadslagingen van bovenaf volgen, maar komt zelf niet in beeld omdat de camera's het balkon niet bestrijken.

Balkon
Het presidium heeft het raadszaalbalkon permanent opengesteld voor toeschouwers die buiten beeld willen blijven nu de openbare vergaderingen integraal via de gemeentelijke camera op internet te volgen zijn. Voorafgaand aan elke openbare vergadering wordt op het grote scherm de tekst geprojecteerd die toeschouwers duidelijk maakt dat het mogelijk is om buiten het oog van de camera's te blijven.

Tribune
Alle andere bezoekers van de plaatselijke politiek die beneden op de publieke tribune plaatsnemen, stemmen er als het ware automatische mee in dat ze in beeld komen en dat dit wordt uitgezonden via het gemeentelijke informatiekanaal.

AVG
Een en ander is een direct gevolg van de inwerkingtreding van de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Daarbij mogen mensen op wat voor wijze dan ook niet zo maar in beeld worden gebracht dat wordt uitgezonden. Mensen mogen pas in beeld komen als zij zelf daarvoor uitdrukkelijk toestemming hebben gegeven. De gemeente ziet zich voor een bijna onmogelijke opgave geplaatst om alle bezoekers bij iedere openbare vergadering persoonlijk toestemming te vragen of ze in beeld mogen komen.

Om die reden heeft het gemeentebestuur de rollen omgedraaid. Ze gaan ervan uit dat mensen die de openbare vergaderingen bijwonen er rekening mee moeten houden dat ze beeld kunnen komen. Wie daar absoluut bezwaar tegen heeft en buiten beeld wil blijven kan tóch de vergaderingen bijwonen, maar dan vanaf het balkon.

Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 1 uur geleden
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 3 uur geleden
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 15 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 17 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 21 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 23 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland gisteren
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 19 apr, 07:54