Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Twentse Taalpries wordt in september uitgereikt in Kulturhus de Bijenkorf in Borne

Algemeen

BORNE - Na een aantal jaren van afwezigheid wordt vrijdag 28 september de Twentse Taalpries uitgereikt in het kulturhus in Borne.

De Twentse Taalpries is van oorsprong een tweejaarlijkse prijs die ooit door het toenmalige Van Deinse Instituut in het leven werd geroepen. De prijs is bedoeld voor mensen of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de promotie en het behoud van het Twents.

Hottenhuis
De prijs werd in 2001 voor het eerst uitgereikt in het Theaterhotel in Almelo aan de Twentse etymoloog André Hottenhuis. Twee jaar later kreeg cabaretier Herman Finkers de prijs en in 2005 de Twentse Bijbelvertaler Anne van der Meiden. Het Enschedese Revuegezelschap Boer'nleu ging in 2007 met de eer strijken. Vervolgens TC Tubantia-redacteur Gerard Vaanholt van de uiterst populaire streekpagina's Stad & Land. In 2011 kreeg Goaitsen van der Vliet (foto) de prijs voor diens digitale woordenboek Dialexicon Twents. De prijs werd na veel geharrewar pas na drie jaar weer uitgereikt en wel aan streektaalschrijver Jan Swennenhuis in theater De Reggehof in Goor.

Twente Akademie
Met name vanuit de Stichting Twentaal en 'n Kreenk vuur de Twentse Sproak is de afgelopen jaren gezocht naar mogelijkheden om de Twentse Taalpries nieuw leven in te blazen. Onlangs maakten de Provinciale Staten van Overijssel de heroprichting van de Twente Akademie mogelijk. De uitreiking van de Twentse Taalpries zal dan ook geschieden onder auspiciën van de nieuwe Twente Akademie. Met de prijs is een geldbedrag gemoeid en een Twents kunstwerk.

Jury
Inmiddels heeft een werkgroep, bestaande uit enkele oud-prijswinnaars, een selectie gemaakt uit de groslijst. De jury bestaat uit voorzitter Rob Welten, burgemeester van Borne, oud-burgemeester Bernard Kobes, TC Tubantia-redacteur Gerard Lage Venterink, KTS-voorzitter Joop Weber en secretaris Gerrit Dannenberg van de Twente Akademie.

Uitreiking
Vrijdagavond 28 september is de uitreiking. De Twentse muziekgroep Algerak onder leiding van Bert Baarslag zorgt voor de muzikale omlijsting. De presentatie is in handen van voorzitter Bert Groothengel van de Twente Akademie.

Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 4 uur geleden
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 9 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 23 apr, 17:41
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55