Afbeelding

Open Monumentendag Rijssen groot succes

Algemeen

RIJSSEN - De Open Monumentendag van zaterdag 8 september is een groot succes geworden.

Heel veel mensen uit de gemeente maar ook van ver daarbuiten maakten van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen in en om de gratis toegankelijke en opengestelde monumenten.

Vroeg
De bezoekersstroom bij onder andere het Rijssens Museum kwam al vroeg op gang. De eerste rondleiding door kasteel De Oosterhof om 11 uur 's morgens liep al heel snel vol. De nadruk bij de rondleidingen lag zaterdag vooral op het kasteel dat een rijksmonument is.

Rondleiders
"Om het voor de mensen overzichtelijk te houden hadden we op drie tijdstippen rondleidingen gepland. Dat ging 's morgens goed, maar 's middags was de toeloop zo groot dat we met veel meer rondleiders en groepen door het gebouw zijn geweest," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. Het streektaalslot van de Open Monumentendag in de Koffiehook van het museum met de streektaalcolumnisten van deze krant en Thea Kroese met historische gerechten was een heel mooi slotakkoord.

Begraafplaatsen
Grote belangstelling voor de rondleidingen over de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg en de rooms-katholieke begraafplaats aan de Enterstraat. Aan de Lentfersweg verzorgde Gerrit ten Wolthuis een powerpointpresentatie in het lijkenhuisje naast de begraafplaats (foto). Na deze informatie gingen de groepen onder leiding van oud-begraafplaatsbeheerder Johan Nijzink over de dodenakker. Hiervan maakten meer dan honderd belangstellenden gebruik.

Pelmolen
Rond de Pelmolen was het zaterdag een drukte van belang. Dankzij een donatie uit het fonds Rijssen 775 jaar Stad was van de Open Monumentendag een groot cultuurhistorisch evenement gemaakt met oude ambachten en vaarten met meerder Enterse Zompen. Volgens Gerrit ter Horst van de Pelmolen zijn zeker enkele duizenden mensen op bezoek geweest. "De molen propvol en tot laat in de middag wachtrijen voor de Enterse Zomp," aldus een zeer tevreden Ter Horst.

Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 47 minuten geleden
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 6 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 22 uur geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD gisteren
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55