Afbeelding

Twentehoes geopend door gedeputeerde Hester Maij

Algemeen

HENGELO - Donderdagmiddag heeft cultuurgedeputeerde Hester Maij (links op de foto) onder grote belangstelling het Twentehoes geopend in de bibliotheek van Hengelo.

Daartoe uitgenodigd door de Twentse streektaalfunctionaris, Marieke Dannenberg (rechts), zette zij met rode inkt haar fingerprint op een grote kaart waarop de naam van de nieuwe Twente Akademie werd bekend gemaakt. "Mooie naam, Twentehoes. Het ligt zo voor de hand, ik had het zelf kunnen bedenken," zei de gedeputeerde.

Finkers
De naam voor de nieuwe Twente Akademie kwam op voorstel van Herman Finkers tot stand door het houden van een poll via RTV Oost en de Twentsche Courant Tubantia. Er kon worden gekozen uit verschillende voorgestelde varianten en ook konden er nieuwe namen worden ingediend.

Twentehoes
Dat leverde honderden reacties op. Hier uit kwam duidelijk naar voren dat de voorkeur van de Twentenaren duidelijk lag bij de aanduiding Twentehoes. Deze naam werd een paar dagen eerder door voorzitter Bert Groothengel van het Twentehoes bekend gemaakt via RTV Oost.

Hoes
De benaming van het Twente instituut voor streektaal en streekcultuur lijkt op die van het Drentse Huus veur de Taal. De gedachte achter de nieuwe naam is dat nieuwe instituut het geen wetenschappelijke klank zou krijgen wat de Twentenaren zou kunnen afschrikken. De bedoeling is dat alle Twentenaren zich welkom en thuis zullen voelen in het nieuwe Twentehoes.

Erkenning
Gedeputeerde Maij zei blij te zijn met de aanwinst voor Twente die nieuwe impulsen kan geven aan het behoud van het Twents. Zij kondigde aan dat binnenkort ook een convenant zal worden ondertekend voor de erkenning van het Nedersaksisch door de overheid.

Kwis
De kennis van het Twents werd door Marieke Dannenberg getest door het houden van een digitale kwis met vragen naar de betekenis van verschillende karakteristieke Twentse woorden en uitdrukkingen. Het Twentehoes zal vooralsnog worden gerund door Marieke Dannenberg en Nienke Harmsen die een voor een zeer klein aantal uren een aanstelling hebben gekregen. Het Twentehoes valt onder directe verantwoordelijkheid van het Historisch Centrum Overijssel (HCO).

 

Afbeelding
Super die Super Super 9 minuten geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 17 uur geleden
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 23 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 23 apr, 17:41
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56