Afbeelding

Hoogtijdag voor Het Luchtvermaak

Algemeen

RIJSSEN - Op zaterdag 22 september bracht ik een bezoek aan de verenigingsaccommodatie van de postduivenvereniging Het Luchtvermaak aan de Marijkestraat 7 in Rijssen.

Het was daar een drukte van belang door de aanwezigheid van bijna alle leden van de postduivenvereniging Het Luchtvermaak Rijssen, in verband met de jaarlijkse te houden eenhoksrace met een vlucht vanaf de Belgische plaats Isnes.

Ik ging in gesprek met twee leden. Als eerste Arjan Slagman, die al 40 jaar lid is waarvan 38 jaar als bestuurslid en ongeveer 60 postduiven heeft. Hij mag zich sinds afgelopen vluchtseizoen algemeen generaal verenigingskampioen noemen. Ook sprak ik met de 28-jarige Jacob Kreijkes; sinds 1999 lid van Het Luchtvermaak. Samen met zijn broer Gerrit vormt hij een duo; ze hebben samen zo'n 40 postduiven. Ik vroeg hen wat deze bijzondere verenigingsdag voor hen betekende.

Hoogtepunt
Voor beide heren is dit een hoogtepunt van het verenigingsseizoen. Ook alle andere leden die bij Het Luchtvermaak aanwezig zijn, al dan niet in gezelschap van hun dames, is dit een echt familiefeest. Om 13.00 uur werd afgesloten met een gezellige barbecue, waarbij ook de buurt was uitgenodigd.

Eenhoksrace
Bij een eenhoksrace wordt er van iedere lid van de vereniging in het begin van het jaar een jonge duif in een duivenhok geplaatst dat gevestigd is op de accommodatie van de vereniging aan de Marijkestraat. Dit jaar plaatsten 53 leden hun duif in het daarvoor bestemde duivenhok. Alle 53 duiven worden dan verzorgd door de gezamenlijke liefhebbers, tot het einde van het seizoen, waarna aan het einde van het vluchtseizoen de eenhoksrace plaats vindt. Deze eenhoksrace is een hoogtijdag voor liefhebbers die al ver voordat de duiven terug komen, zich verzamelen al of niet met hun dames bij de accommodatie en waarbij onder het genot van een kopje koffie of een drankje halsreikend uitzien naar hun geloste vogels.

Gezellig spannend
Naar mate de tijd vorderde nam de spanning op de gezichten van de liefhebbers toe. Toen de eerst terug komende duif bij het hok lande om 11.07.30, was de spanning te snijden, gevolgd met een luid applaus toen de naam van de duif genaamd Marjan en de naam van de eigenaar Herman Beltman bekend werd en daarmee de hoofdprijs van 250 euro voor zich op eiste. Ook was er applaus de binnenkomst van de volgden duiven die binnen enkele minuten later binnen kwamen, er was een tweede prijs voor het lid Jan Kwintenberg met Francisca en een derde prijs voor de gebroeders J en G. Kreijkes met Obelix. De laatst geklokte duif was binnen om 14.16.30. De prijsuitreiking vond plaats om 16.00. Na deze vlucht gaan de duiven terug naar hun oorspronkelijke eigenaren of worden verkocht aan liefhebbers.

Dick Tukkers

Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 4 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 6 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 10 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 12 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 14 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 18 apr, 19:49
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 18 apr, 17:43