Afbeelding

VER leert het publiek Buxtehude luisteren

Algemeen

RIJSSEN – Het Vocaal Ensemble Rijssen (VER) van Jan-Geert Heuvelman bracht zaterdagavond het publiek in de Dionysiuskerk op bijzondere wijze in aanraking met wonderschone Abendmusik van Dietrich Buxtehude.

Het geweldige concert was een optelsom van zeer veel extra's. De zangers en zangeressen van het VER kwamen bijzonder goed uit de verf. Vooral de sopranen zetten bewonderenswaardige zangpartijen neer.

Professioneel
Overigens maakten VER en de begeleidende Utrecht Company of Music er een professioneel geheel van. Daar komt dan nog de voortreffelijke akoestiek van de Dionysiuskerk bij en je hebt een concert dat van de luisteraar een ander mens maakt.

Herkenning
VER bewandelt duidelijk geen platgetreden paden met waarlijk niet de gemakkelijkste muziek. Maar meteen het begin was al bijzonder pakkend. De cantate Nimm von uns, Herr, Du treuer Gott is een geweldige bewerking op de melodie van Vater unser im Himmelreich. Vooral het vierde vers, Leit uns mit Deiner rechten Hand, werd indrukwekkend vertolkt. Daarmee was ook het enige element dat enige herkenning oproept achter de rug.

Verdwalen
En terwijl je op het punt staat te verdwalen in muzikaal doolhof, neemt de musicoloog dr. Marcel Zwitser je bij de hand met zijn wetenswaardige toelichtingen. Zwitser wijst ook op het grote belang van Buxtehude die in Lübeck van zo grote invloed geweest is op Bach.

Vaker
"Ik zou zeggen: wilt u de komende lijdenstijd een keer iets anders horen dan Bach, luister dan naar Buxtehude en ik weet zeker dat u dat daarna veel vaker gaat doen," aldus Zwitser als inleiding op de aria Jesu, meines Lebens Leben. Hij lichtte ook verschillende onderdelen uit het stuk er even uit en liet de dirigent voorspelen.

Inregelen
Een opmerkelijke cantate is Herlich lieb hab' ich Dich, o Herr, waarop de luisteraar regelmatig opnieuw moet inregelen. Toch remt dit het luistergenoegen niet af, maar het triggert juist de luisteraar om nog meer te willen horen. Het concert werd indrukwekkend afgesloten met Der Herr ist mit mir, een cantate gebaseerd op Psalm 118 vers 6 en 7.

Afbeelding
OV-ambassadeurs houden inloopspreekuur in Rijssen 1 uur geleden
Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 15 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 17 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 21 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 23 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07