Afbeelding

Beroepstrompettist Harry Nijkamp van de KLM naar de Queen Elizabeth

Algemeen

RIJSSEN - In de laatste aflevering uit het leven van onze oud plaatsgenoot beroepstrompettist Harry Nijkamp verhaalde ik u over zijn werk bij de Havenzangers. Bij deze band vertrok Harry eind 1994 om te vertrekken naar de USA, hij kreeg de behoefte om een ''gewoon'' leven te leiden, nadat hij de laatste 13 jaar een gigantisch druk leven had geleid en even geen zin meer had in muziek.

Hij ging dus op zoek naar een normale baan. En omdat vliegen zijn tweede passie was, solliciteerde hij bij de vliegmaatschappij van KLM/Northwest in Detroit en werd daar aangenomen. Ondanks deze normale baan bleef hij wel actief spelen in verschillende big bands en een funk band. Verder kreeg hij regelmatig banen aangeboden maar toen hij gevraagd werd voor een optreden met de beroemde BB King, een Amerikaanse blues gitarist die voor zijn werk werd onderscheiden met de hoogste burgeronderscheiding als een van de beste gitaristen van de wereld, gaf dit voor Harry direct de doorslag om weer full time trompet te gaan spelen.

Cruiseschepen
Het trok me aan om op cruiseschepen te gaan werken. In het jaar 2009 deed ik auditie en daarbij kreeg ik 15 minuten van te voren negen stukken via pdf toegezonden. Ik had amper tijd om de stukken te printen en door te lezen, maar ik koos voor het moeilijkste stuk. Na een minuut kreeg ik het commando 'stop maar, het is genoeg'. Ik denk dat wordt niets, maar ik werd direct aangenomen. Zo werd ik als trompettist/bandleider werkzaam op diverse cruise schepen waaronder de Queen Elizabeth de Victoria en de Queen Mary 2. Je moest daar echt alle muziekstijlen beheersen en vaak zag je de te spelen muziek pas 3 uur voordat de show begon. Een korte repetitie met de artiest en zo rond de 17.00 uur, 20.00 uur en 22.00 uur volgden de shows.

Mijn hobby is mijn werk
In de loop van de jaren heb ik meer dan 120 landen bezocht, terwijl ik muziek maak voor mijn hobby en wat is er nu mooier dan van je hobby je beroep te maken? Het vele reizen is niet altijd rooskleurig, toen ik 4 jaar terug aan het einde van een World Cruise van Sydney via Bangkok naar Istanbul vloog en tien dagen later via Londen naar Los Angeles om te gaan spelen op een ander schip, was ik zo vermoeid dat ik bij aankomst Los Angeles niet in de gaten had dat ik mijn trompet koffer niet meer bij me had, pas de volgende morgen miste ik mijn trompet met toebehoren, alles was verdwenen dus was ik 10.000 euro lichter en aan boord zonder gereedschap. Gelukkig had ik veel trompet vrienden en na een telefoontje kwam een bekende trompettist uit Los Angeles met een trompet opdagen om die aan mij te lenen. Mijn gestolen instrumenten zag ik helaas nooit meer terug. Tegenwoordig speel ik op een trompet van wereldklasse van Nederlands fabrikaat, genaamd Hub van Laar. Dit exemplaar een Hub van Laar 9 heb ik gekocht van Bob Coassin, een trompettist die al 35 jaar voor James Last heeft gespeeld. Op deze trompet heeft de gehele Lastformatie gespeeld.

Jongensdroom komt uit
Ondanks dat ik al sinds 1995 uit Rijssen weg ben is het contact met de muziekvereniging Wilhelmina nog altijd in stand gebleven. Of ik nu in thuis ben in mijn woning aan de Turkse Zuidkust of in Australië of in Alaska, ik krijg regelmatig een mailtje van Wim Kreijkes met de vraag '' hé Harry heb je deze foto al gezien?" Afgelopen zomer heb ik tijdens een kort bezoek aan Rijssen nog even mogen meespelen met een repetitie bij de muziekvereniging, na vele jaren! Ik ben dankbaar voor mijn tijd bij Wilhelmina waardoor heb ik mijn jongensdroom kunnen verwezenlijken.

Dick Tukkers

Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 5 uur geleden
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 10 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 23 apr, 17:41
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55