Afbeelding

Burgers R-H iets duurder uit in 2019

Algemeen

RIJSSEN – De burgers van Rijssen-Holten gaan volgend jaar iets meer betalen, maar volgens B en W ziet de begroting van Rijssen-Holten voor volgend jaar er goed uit.

Burgemeester Arco Hofland zegt dat B en W tevreden zijn over het nieuwe huishoudboekje. Financieel wethouder Roland Cornelissen beaamt dat. "We hebben een goed perspectief, hoewel er wel een flinke opdracht ligt op het gebied van het sociaal domein."

De gemeenteraad buigt zich vrijdag 9 november over de verdeling van de gelden voor volgend jaar. Op basis van het coalitieakkoord 2018–2022 zijn de plannen tot stand gekomen. Volgens B en W is de begroting in evenwicht en er is een buffer van bijna een miljoen euro voor het opvangen van tegenvallers. Wethouder Cornelissen zegt dat de gemeentelijke lasten voor de burgers licht stijgen. "Dat komt onder meer een stijging van de rijksbelasting op verbranden van afval. Hieraan gaan we samen met inwoners werken door nog meer in te zetten op afvalscheiding." Er zijn ook nog mogelijkheden om geld in te zetten op nieuwe zaken als duurzaamheid, cultuureducatie, wijkgericht werken en een upgrade voor de centra in Holten en Rijssen.

Sociaal Domein
Tot vorig jaar ging Rijssen-Holten ervan uit dat er met de middelen van Den Haag de decentralisatie van de jeugdzorg en Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WM) kon uitvoeren. Maar daarvoor is het rijksgeld niet toereikend. Voor volgend jaar is dan ook 1,5 miljoen gereserveerd om die tekorten op te vangen.

Ozb
De gemeentelijke belastingen worden aangepast. De onroerende zaakbelasting (ozb) gaat met 4 euro omhoog. De afvalstoffenheffing voor eenpersoonshuishoudens wordt 4 euro duurder en voor meerpersoonshuishoudens 7 euro. De hondenbelasting binnen de bebouwde kom blijft staan op 38 euro voor de eerste hond en voor de volgende honden op op 56 euro. De toeristenbelasting blijft gelijk met 1 euro per overnachting. De begrafenistarieven gaan iets omhoog door de inflatiecorrectie.
De begrotingsvergadering op vrijdag 9 november begint 's morgens om 9 uur.

Afbeelding
OV-ambassadeurs houden inloopspreekuur in Rijssen 1 uur geleden
Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 15 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 17 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 21 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 23 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07