Extra avond op 5 november over Heka in Rijssens Museum

RIJSSEN - De beeldpresentatieavonden in het Rijssens Museum over de voormalige confectiefabriek Heka zijn een doorslaand succes.

Intussen zijn er al twee avonden geweest voor een afgeladen zaal. De vier al geplande gelegenheden op 23/10, 29/10, 12/11 en 19/11 zijn mudvol volgeboekt. Maar de vraag blijft aanhouden. Vandaar dat er nu de extra avond op maandagavond 5 november is gepland. Drukke tijden voor de werkgroepleden Gerhard Baan, André van den Houten, Jan van de Maat en Gerrit van de Maat. Naast de avonden binnenshuis staan ook presentatieavonden op de Schutse, Maranatha en Eltheto gepland voor mensen die niet naar het museum kunnen komen.

5 november
Wie zich nog niet heeft aangemeld kan dat alsnog doen. "Het liefst per e-mail", zegt Gerhard Baan van het Rijssens Museum. Dat kan op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Heka5november.

Barakken
De beeldpresentatieavonden worden door het publiek bijzonder gewaardeerd. Onder hen zijn vele oud-werknemers van de Rijssense confectiegigant. Heel veel Rijssense meiden hebben er gewerkt. Eerst in de fabriek aan de Markeloseweg en later in de barakken en de nieuwe fabriek aan de Braakmansdijk.

Herkenning
De beeldpresentatieavonden zijn een feest van herkenning, zeker voor al die meiden van toen die er gewerkt hebben. Volgens Gerhard Baan komt dat doordat er veel mensen op de foto's staan. "Niet alleen foto's die gemaakt zijn in de productieruimtes, maar ook van de vele uitstapjes die het Heka-personeel indertijd maakte." Ooit is er zelfs een meerdaagse reis naar Keulen ondernomen.

Groepsfoto's
De avonden kennen een informeel verloop. De werkgroep heeft de foto's in tijdsvolgorde gerangschikt. Ooit was de eigenlijke start van het bedrijf in Almelo, later ook in Rijssen en tenslotte aan de Braakmansdijk

Kneuper-anzetter
Tijdens de vertoning komen niet alleen bekende personen naar boven, maar de nostalgische machines waarmee de stoffen werden gesneden of ander werk werd verricht maken de zaal enthousiast: "Kiek, nen kneuper-anzetter," roept een oud-modinette enthousiast.

 

Meer berichten
 
Auto zoeker